Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Onderwijsman Imro Leidsman overleden

Onderwijsman Imro Leidsman overleden

door Samuel Wens

BOVEN-SURINAME — Bewoners van het Boven-Surinamegebied zijn in diepe rouw gedompeld door de plotselinge dood van Imro Henk Leidsman woensdag. Hij was coördinator van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in de streek.

Leidsman, geboren in 1957 in district Nickerie als derde uit een gezin van zeven, heeft na zijn onderwijzersakte te hebben gehaald enkele jaren gediend als leerkracht in het binnenland. Hij wordt beschreven als een levensgenieter die altijd aanwezig was bij sport-, dans- en culturele activiteiten in diverse dorpen.

Zelf organiseerde hij sporttoernooien tussen de scholen van de verschillende dorpen en werd aangemerkt als de beste doelverdediger van het gebied. Leidsman was ook actief in de politiek en is hoofdbestuurslid van Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) geweest.

Tijdens de militaire periode vertrok hij naar Nederland. Bij zijn terugkeer ging hij weer het onderwijs in. Hij heeft gediend als schoolleider in zijn dorp Brownsweg en vervulde diezelfde functie in het dorp Goejaba. Leidsman ging in 2017 met pensioen, maar bleef een aanspreekpunt voor het onderwijsgebeuren in het binnenland, met name Boven-Suriname.

Leidsman laat een vrouw en een dochter achter.