Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Onderwijsinspecteurs al zeven maanden in staking

Onderwijsinspecteurs al zeven maanden in staking

Tekst en beeld: Valerie Fris

PARAMARIBO —  Er is veel oud zeer bij onderwijsinspecteurs. Dat bleek tijdens het seminar met als  thema ’De rol van de Inspectie bij de huidige onderwijsvernieuwingen’ die woensdag en donderdag werd gehouden. Oud-onderwijsinspecteur Humphrey Bendt die de hoofdinleider was bij dit seminar stond versteld van de problemen die volgens hem nog dateren van zijn tijd in het veld. 

“Dezelfde knelpunten van 35 jaar geleden zijn er nog steeds. Ik kwam als schoolleider bij de Onderwijsinspectie en toen ik zag wat ik verdiende dacht ik wauw, heb ik hiervoor zo hard gestudeerd?”, zegt Bendt  aan de krant. Het seminar werd georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in samenwerking met de Bond van Inspecteurs bij het Onderwijs (BIO).

“De inspecteurs worden niet erkend en zijn gedemotiveerd”

Transformatie

Inspectie is de afdeling die toezicht moet houden op de kwaliteit van ons onderwijs. Bendt:  “De inspecteurs worden niet erkend en zijn gedemotiveerd.” Hij onderstreepte dat ontevreden mensen niet gemotiveerd kunnen worden en doelde daarbij op de staking van de inspecteurs die nu al zeven maanden duurt. Het doel van het seminar was om na te gaan hoe de afdeling Inspectie getransformeerd kan worden omdat die volgens Bendt decennia lang statisch is gebleven.

In zijn inleiding vroeg hij zich dan ook af of de organisatie lerend of belerend is. Daarmee doelend op een organisatie met een duidelijke visie, strategie en kwaliteitsstandaarden of één die ouderwets is en niet verandert. “Mensen blijven vaak graag de dingen doen op basis van inzichten uit het verleden.” Zo een zes jaar geleden zijn er moderne standaarden geformuleerd maar er wordt er geen toezicht gehouden op de naleving. Hierdoor holt de kwaliteit van ons onderwijs steeds achteruit.

Actie

Bendt ergert zich aan hoe beleidszaken worden aangepakt.  “Alles gaat zo ambtelijk. Hoeveel commissies en werkgroepen zijn al benoemd en rapporten geschreven die daarna in lades verdwijnen?” De inspecteurs benadrukten tijdens het seminar, dat zij nu echt actie willen van de regering. De inleider zegt zelf een groot deel van zijn carrière in het bedrijfsleven te hebben gewerkt  waardoor hij niet gewend is aan een slappe houding. “Als het management een besluit neemt, wordt dat uitgevoerd”.

Ook het gebrek aan hulpmiddelen en het feit dat de inspecteurs niet betrokken zijn bij de onderwijsvernieuwingen die door de intussen  kortgeleden afgetreden minister Marie Levens, in gang zijn gezet, maken dat het niet aantrekkelijk is om als inspecteur te blijven werken. “ Je blijft dan liever op school werken en genieten van de vakanties. Want in salaris is er geen verschil. Het is alleen een beetje status.”

Een gepensioneerde onderwijsinspecteur vertelde tijdens het seminar aan zijn nog actieve collega’s dat onder president Jules Wijdenbosch de onderwijsinspecteurs een toelage van 25 procent erbij kregen. Het werkte niet door naar het pensioen, maar het hielp wel. Toen president Ronald Venetiaan aantrad werden de toelages teruggedraaid. “De pijn die de inspecteurs voelen is onvoorstelbaar dus ik hoop dat er nu eindelijk actie komt”, zegt Bendt