Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ondertekening CSII draagt bij aan nationale en regionale vrede en veiligheid

Ondertekening CSII draagt bij aan nationale en regionale vrede en veiligheid

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Hiermee kunnen wij huidige en toekomstige veiligheidsdreigingen adequaat aanpakken.” Dit zei minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie dinsdag, bij de ondertekening van de memorandum of understanding (Mou) om het Cooperative Situational Information Integration (CSII) system in te voeren.

Dit is een netwerk waarbij alle landen die erop zijn aangesloten toegang krijgen tot de meest recente informatie over alle schepen en vaartuigen. De focus is op het Caraïbisch gebied oftewel de lidstaten van de Caricom. Er zijn reeds dertien landen op het systeem aangesloten. Met de ondertekening van deze Mou door Suriname blijft alleen nog Haïti over om zich aan te sluiten.

“De landen kunnen belangrijke illegale activiteiten die de territoriale wateren doorkruisen gezamenlijk bestrijden”

VS ambassadeur Robert Faucher

Gezamenlijke aanpak

“De landen kunnen belangrijke illegale activiteiten die de territoriale wateren doorkruisen gezamenlijk bestrijden. Hiermee behoudt elke lidstaat haar soevereiniteit maar ook hun verantwoordelijkheid’’, stelt ambassadeur van de Verenigde Staten (VS) Robert Faucher.  

De ambassadeur is tevreden met de samenwerking tussen de VS en de regering van Suriname. Daar was ook minister Mathoera het mee eens. Zij onderstreepte vooral de samenwerking tussen de defensieorganisaties van beide landen.

Het CSII-netwerk is deel van de missie van de US Southern Command (Southcom). Zij ondersteunen Suriname op het gebied van trainingen en bieden hulp aan in verschillende situaties zoals tijdens de Covid-19 pandemie met beademingsapparatuur, het opzetten van een veldhospitaal en vaccinaties.

Vrede en veiligheid

 “De overheid heeft minder geld voor investeringen dus deze samenwerking stelt ons in staat om toch de strijd te voeren tegen criminele organisaties en de maritieme- en vliegveiligheid te bewaren”, zei minister Mathoera.

Met het systeem wordt volgens de minister ook bijgedragen aan de nationale en regionale vrede en veiligheid. De eerste stap die zal worden genomen na de ondertekening van de Mou is het verzorgen van trainingen aan de kustwacht om te weten hoe zij de data kunnen lezen en hoe met het systeem om te gaan.

Dat Haïti de samenwerking nog niet heeft getekend komt door de politieke instabiliteit in dat land.  Ambassadeur Faucher geeft aan dat met de Verenigde Naties wordt nagegaan hoe zij Haïti toch bij het CSII-systeem kunnen betrekken.

“Er moet wel eerst een regering zijn om de overeenkomst te kunnen tekenen. Ik hoop van harte dat het zo spoedig mogelijk beter wordt met het land, zodat zij ook kunnen participeren”, laat Faucher weten.