Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Ondanks huidige crisis is gebalanceerd leven een must’

‘Ondanks huidige crisis is gebalanceerd leven een must’

Tekst en beeld Sharon Singh

PARAMARIBO — Gezond oud worden is meer dan alleen rekening houden met voeding. Het is een balans vinden tussen werk, huishoudelijke taken, ouder zijn en ontspanning. “Of je nu een blokje om gaat lopen of je doet yogaoefeningen thuis of in de sportschool, het zijn dingen die we nodig hebben. Veel mensen hebben een druk programma, maar het is een must; je moet er tijd voor uittrekken.”

Dit vertelt Madelône Menke, gecertificeerde coach en counselor aan de Ware Tijd. Ze heeft een sessie holistisch leven verzorgd tijdens de Health & Wellness Fair van zaterdag. Holistisch leven en eten worden dwars door alles gegooid. Het is een model waarbij de mens – lichaam, geest en ziel – als één geheel wordt gezien. Er wordt dus niet alleen gelet op het lichamelijke, maar ook het psychologische en op sociale en spirituele facetten. “De rode draad is dus de balans tussen deze facetten.”

“Er zijn soms momenten waarbij we met de handen in het haar zitten, maar opgeven is geen optie”

Jaya Jarvis

Me-time

Is er geen balans dan is er een risico dat er een burn-out optreedt. “Ook al ben je carrièrevrouw. Het is een verplichting om mentaal gezond te zijn. Alle ballen waarmee je aan het jongleren bent, wil je in de lucht houden, maar dat werkt voor geen meter”, maakt Menke duidelijk. Daarom is volgens de coach en counselor me-time van eminent belang.

Over holistisch eten vertelt ze dat dit mag worden gezien als alles wat vers is en zo dicht mogelijk bij de natuur ligt. Ze raadt eenieder bovendien aan om minder smaakstoffen, zoals zout, suiker en vet, te gebruiken.

Divers

Tijdens de beurs werden mentale gezondheid, corporate wellbeing in een bedrijf, mindful-zijn en ook juiste ademhalingstechnieken besproken. De activiteit was een variëteit van kleine- en middelgrote ondernemers uit de cosmetica branche, kruideniers met theesoorten, ijsjesmakers, een kok voor gezonde voeding en een producent met proteïne bars.

Het leek de organisatie – Soraya Bousaid van Women’s Sustainable Development Foundation Suriname – een goed moment hen een platform te bieden en tegelijkertijd het publiek kennis te laten maken met gezonde producten die lokaal zijn vervaardigd. Echter, er waren niet veel bezoekers.

Mentale gezondheid

Bousaid: “Vorig jaar hebben we een Wellness Summit gehad en in principe is dit het verlengde daarvan. Mei staat internationaal in het teken van bewustwording over geestelijke gezondheid en onze stichting vindt het belangrijk om de focus hierop te leggen.”

Ze stelt dat er nog een taboe heerst rondom geestelijke gezondheid in het algemeen. Zo is gaan naar een psycholoog voor veel mensen uit den boze. Daarom wil de stichting meer bewustzijn op gang brengen en trachten deze taboesfeer te doorbreken.

Qita Cosmetics

Deelneemster Jaya Jarvis heeft sinds de oprichting van haar bedrijf ‘Qita Cosmetics’ dertien jaar geleden aan verschillende beurzen meegedaan. Haar onderneming is gebaseerd op de ideologie van haar beide grootmoeders: de ene was actief in de cosmetica branche en de andere in medicinale planten.

Voor de cosmeticalijn gebruikt ze medicinale kruiden en planten, waaronder koenir (tumeric), moringa  en slabiki extract. “Ik gebruik in principe alles dat in de wellness branche wordt gebruikt, maar dan op een moderne manier verwerkt in lotions, zeepsoorten en scrubs. De faya watra, voor de vaginale reiniging, wordt bij ons op een andere manier gedaan.” Verschillende culturen kennen vaginale reiniging, maar elk met hun eigen kruiden.

Doorzetten

Jarvis vertelt dat er heel wat momenten van neerslachtigheid zijn in het leven van een ondernemer. “Ik geef eerlijk toe dat er soms momenten zijn waarbij we met de handen in het haar zitten. Maar opgeven is geen optie. Je zal innovatief moeten blijven en je markt goed definiëren.”

Om kwalitatieve producten aan te kunnen bieden, heeft Jarvis zowel lokaal als in het buitenland trainingen gevolgd. “Je blijven scholen en je corebusiness niet vergeten”, is haar advies. “Daarom blijf ik onze natuurlijke grondstoffen gebruiken.”

Jaya Jarvis met haar bedrijf ‘Qita Cosmetics’ op de Health & Wellness Fair.