Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Onafhankelijkheidsdag Suriname start zelfstandige ICT

Onafhankelijkheidsdag Suriname start zelfstandige ICT

PARAMARIBO, 19 mei – Suriname wil rond Onafhankelijkheidsdag, op vijfentwintig november, zelfstandigheid verworven hebben in internetdienstverlening. Telecommunicatieautoriteit Tas il rond die tijd breken met dataverkeer via de Verenigde Staten van Amerika. Het digitale doorgeefluik, de zogeheten IXP (Internet Exchange Point, red.) moet dan op Surinaamse bodem staan.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Er zijn meerdere voordelen. De kosten gaan omlaag. Kabeltelevisie en snelle breedbandconnectie zijn voortaan ook voor de massa. “Over het totale grondgebied van Suriname”, zegt Tas-directeur Gwen Gadden-Amelo tegenover de Ware Tijd. Het nationale bereik is bijzonder. Met name het achterland krijgt nu ook eindelijk volledige toegang tot de snelle moderne communicatie.

Het laatste is tot nog toe een illusie gebleken. De Tas heeft een speciale werkgroep die samenwerkt met de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de drie telecomproviders. De eerste stap is het dichterbij halen van de IXP. De lijn naar de VS is niet praktisch. En dat ondanks de ruim zeventig miljoen dollar die recent is geïnvesteerd in een nieuwe datakabellijn. “De lange afstand maakt de aansluitkosten in Suriname duur”, zegt werkgroepvoorzitter Jai Udit.

Met de IXP in eigen land wordt het dus korter en goedkoper. Volgens plan moet de universiteit op den duur de rol vervullen van manager. De bedoeling is ook meer internetaanbieders toe te laten. Dat moet de kosten nog meer omlaag halen. Wellicht krijgt dan ook de kwaliteit van de dienstverlening een flinke duw in de rug. Udit ziet nu al investeerders wachten met onder meer datadiensten voor het binnenland.