Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Onafhankelijke berichtgeving binnen journalistiek erg belangrijk’

‘Onafhankelijke berichtgeving binnen journalistiek erg belangrijk’

door Valerie Fris

PARAMARIBO — “Suriname kent geen onderzoeksjournalistiek”, “onze journalisten ‘dieken’ niet”, “onze journalisten zijn niet goed genoeg opgeleid”, zijn enkele van de vaak gehoorde opmerkingen vanuit de gemeenschap over het niveau van de journalistiek in Suriname. Met de komst van een fonds van 103.000 euro ondergebracht bij de Stichting Stimuleringsfonds Journalistiek Suriname in oprichting (SSJS) zullen die geluiden mogelijk veranderen.

De lancering van dit fonds vond plaats op de internationale dag van de democratie in het Courtyard by Marriott. “Het gaat niet zo goed met de democratie in Suriname. Wij begrijpen daarom steeds meer hoe belangrijk onafhankelijke berichtgeving binnen de journalistiek is”, zei Sharda Ganga, directeur van Stichting Projekta, die beheerder is van dit fonds.

Mentor

Journalisten die gebruik maken van het fonds krijgen geen salaris maar een wekelijkse vergoeding om hun kosten te dekken. Zij kunnen dan rustig onderzoek doen binnen een van te voren vastgestelde termijn.

Om te voorkomen dat het onderzoek eindeloos voortgang vindt zonder resultaten, wordt er een mentor toegekend. Vooralsnog gaat het om personen uit Nederland – Jeroen Trommelen, Sheila Sitalsing, Stuart Rahan, Sharma Soerjoesing-Chin-A-Foeng, Henk Hendriks, Delano Weltevreden, Joost Oranje, Marcel van Lieshout en Diederik Samwel – maar het is de bedoeling dat er ook Surinaamse mentoren aan het team zullen worden toegevoegd. De voorbereidingen daartoe zijn in volle gang.

De mentoren, die ervaring hebben binnen de journalistiek, zullen de onderzoeksjournalist bijstaan in het proces zodat er voldoende diepgang is. Roy Khemradj verduidelijkte dat ze niet verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat en ook geen oordeel daarover geven. De hulp van de mentoren is vanaf de voorbereiding beschikbaar.

Structuur

Het idee voor dit fonds kwam van Khemradj. Hij merkte op dat het fonds in Nederland een verrijking was voor de journalistiek en kwam zo op het idee om ook één in Suriname op te zetten. “De onafhankelijke en kritische pers is essentieel voor de democratische rechtsstaat Suriname”, onderstreepte hij vrijdag.

De Nederlandse initiatiefgroep bestaat uit Khemradj (radiojournalist, schrijver en voormalig bestuurslid bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek), Sitalsing (journalist en econoom), Jessica Swinkels (voormalig directeur Fonds Bijzonder Journalistieke Projecten) en Trommelen (oud-hoofdredacteur onderzoeksplatform Investico en oud Suriname-verslaggever van de Volkskrant).

Het dagelijks bestuur van de SSJS bestaat uit onbezoldigde vrijwilligers die niet allemaal uit de journalistieke sector komen. Kirtie Algoe is de voorzitter, Khemradj de secretaris en Harmen Boerboom de penningmeester. De leden zijn Giwani Zeggen en Rosita Sobhie. Ze zijn verantwoordelijk voor het algemeen beleid binnen de organisatie, moeten doen aan fondswerving en zullen de aanvragen beoordelen. Ganga benadrukte dat het niet de bedoeling was om actieve journalisten te plaatsen in het bestuur, zodat zij ook de kans hebben om gebruik te kunnen maken van het fonds.