Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » OM houdt vast aan forse gevangenisstraf Bouterse

OM houdt vast aan forse gevangenisstraf Bouterse

Tekst en beeld Ivan Cairo

PARAMARIBO — Het Openbaar Ministerie (OM) wijkt geen duimbreed af van de eerdere strafeis van 20 jaar cel voor ex-legerleider Desi Bouterse voor zijn vermoedelijk aandeel in de moord op vijftien weerloze mannen op 8 december 1982.

Waarnemend procureur-generaal Astrid Niamut voerde bij de voortzetting van het strafproces tegen Bouterse en medeverdachten Ernst Geffery, Iwan Dijksteel, Stephanus Sensor en Benny Brondenstein, aan dat het aandeel van Bouterse in de levensberovingen wettelijk en overtuigend is bewezen. Vandaar dat het OM ook zijn gevangenneming heeft gevorderd mocht hij door het Hof van Justitie worden veroordeeld.

“Men probeert de zaak anders voor te schotelen als wat de feitelijke situatie geweest is”

ex-legerleider Desi Bouterse

In haar motivatie van de strafeis nam Niamat mee dat Bouterse nimmer spijt heeft betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers. Ook heeft hij zelf geen inzicht willen geven in wat er op 8 december 1982 precies is gebeurd.

Voorbedachten rade

Voor het Openbaar Ministerie staat het als een paal boven water dat Bouterse met voorbedachten rade heeft gehandeld. Volgens Niamat waren er tussen het ophalen van de latere slachtoffers door militairen en het moment waarop ze werden doodgeschoten voldoende momenten waarop Bouterse zich zou kunnen hebben bezonnen op het voornemen om de mannen te doden.

De aanklager voerde aan dat de gevangenen niet allemaal op hetzelfde moment om het leven zijn gebracht, maar op verschillende momenten en tijdstippen. “Alles wijst op kalm beraad en rustig overleg”, aldus de aanklager.

Dat Bouterse op radio en tv had verklaard dat de slachtoffers op de vlucht waren doodgeschoten en in de rechtszaal dat het doden is gebeurd toen de leiding over de militairen in handen was van Paul Bhagwandas geeft volgens de waarnemend procureur-generaal de “koelheid van de verdachte” aan. Ze voerde nog tal van andere zaken aan om te onderstrepen dat de ex-legerleider medeplichtig is aan de levensberovingen.

Kalmte

Zowel vóór aanvang van de strafzitting en nadat de aanklager opnieuw een langdurige gevangenisstraf tegen hem had gevorderd was Bouterse de kalmte zelve. In tegenstelling tot voorgaande keren arriveerde hij heel vroeg bij het kantongerechtsgebouw. Hij gaf tegenover verslaggevers aan uit beleefdheid voor de aanklager naar het requisitoir te zijn komen luisteren.

Bouterse is het echter niet met haar eens. De zaak is volgens hem behandeld zonder alle aspecten in ogenschouw te hebben genomen. “Men probeert de zaak anders voor te schotelen als wat de feitelijke situatie geweest is. Het OM begrijpt helemaal niet wat er aan de hand is. Ze leggen de nadruk verkeerd”, meent de voormalige bevelhebber.

Hij voegde desgevraagd eraan toe dat indien hij achter de tralies verdwijnt de NDP waar hij voorzitter van is, voort zal bestaan, omdat het een sterke politieke partij is.