Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » OM: Grondinspecteur blijft aangehouden

OM: Grondinspecteur blijft aangehouden

PARAMARIBO — De ‘beperking vrij verkeer’ die was opgelegd aan de opgesloten grondinspecteur is opgeheven. Hij mag nu dus wel contact hebben met zijn raadsman. Het Openbaar Ministerie, die vrijdag bekend heeft gemaakt dat de ambtenaar blijft aangehouden, had “in het belang van het onderzoek” een verbod aan de verdachte opgelegd om contact te hebben met een raadsman.

Het strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van onrechtmatige toewijzing van domeingronden wordt uitgevoerd door de afdeling Corruptie Onderzoeksteam van het Korps Politie Suriname. De grondinspecteur werd aangehouden wegens onder meer valsheid in geschrifte en overtreding van bepalingen van de Anticorruptiewet.

“De twee ressortraadsleden en een DNA-lid ontkennen enige betrokkenheid bij de strafbare feiten”

Volgens het OM is de verdenking dat de man in een adviesrapport informatie heeft vermeld die in strijd is met de waarheid. “Als gevolg hiervan werd een toewijzingsbeschikking uitgegeven aan een andere dan aan degenen die het land generaties lang had beplant en bewerkt.” Zijn verklaringen gaven, aldus het OM, redenen om twee ressortraadsleden en een DNA-lid te horen. Het trio ontkent enige betrokkenheid bij de strafbare feiten. Het onderzoek duurt voort.

Vanaf dit geval speelt, wordt de naam van VHP-parlementariër Mahinder Jogi genoemd. In de media verklaarde hij de grondinspecteur wel te kennen, maar dat hij niet betrokken is. Ook zou hij door de moeder van de verdachte zijn gevraagd te helpen haar zoon in vrijheid te krijgen. Het DNA-lid stelde zich op het standpunt niet te willen bemoeien in onderzoeken van het OM.