Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » OM blijft bij standpunt: Bouterse medeplichtig aan moord op 15 personen met voorbedachten rade

OM blijft bij standpunt: Bouterse medeplichtig aan moord op 15 personen met voorbedachten rade

Het Openbaar Ministerie (OM)  heeft in zijn requisitoir duidelijk gemaakt, dat Desi Bouterse medeplichtig is aan de moord op vijftien personen met voorbedachten rade uitgevoerd naar kalm beraad. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden geeft aan dat Astrid Niamat, waarnemend procureur-generaal, tot deze conclusie is gekomen omdat Bouterse meer dan voldoende tijd had om na te denken wat hij van plan was en wat hij uiteindelijk gedaan heeft. 

Vandaag is het 8- decemberstrafproces in hoger beroep weer voorgegaan. Het Openbaar Ministerie gaf repliek op hetgeen de advocaat van Desi Bouterse en de overige vier verdachten had aangedragen in zijn pleidooi op 31 maart. Er is volgens het OM geen sprake geweest van een opwelling of gemoedstoestand, maar wel van voorbedachten rade. Essed noemt het een stevig juridisch betoog en dat het een goed requisitoir was van het OM. 

Bouterse is van oordeel dat men de zaak helemaal niet begrijpt als hem gevraagd wordt wat hij van het requisitoir vond van het OM. Hij is van oordeel dat zaken verdraaid worden en dat men het anders probeert voor te schotelen in plaats van wat de feitelijke situatie is geweest. “Het OM begrijpt helemaal niet wat er aan de hand is”, zegt Bouterse. Bouterse blijft bij zijn standpunt dat hij onschuldig is.

Op de vraag als hij opgepakt mocht worden, zegt hij:  “Als ze me oppakken zou ik zeggen houd rekening ik rook morello, als je maar voldoende voor me brengt.” De mogelijkheid is niet uitgesloten dat hij met een veroordeling opgesloten wordt. Bouterse merkt zelf op dat zich de afgelopen periode zaken hebben voorgedaan die eigenlijk onmogelijk waren. Hij zegt dat hij op de dag van uitspraak wel aanwezig zal zijn als hij daartoe in de gelegenheid wordt gesteld.