Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Olievoorraad Blok 58 groter dan eerdere schatting

Olievoorraad Blok 58 groter dan eerdere schatting

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Het in uitvoering brengen van Surinames eerste off-shore aardolieproject komt een stap dichterbij. John Christmann, topman bij Apache Corporation, hintte donderdag tijdens een conference call met analisten dat de in Blok 58 ontdekte oliereserve zodanig groot is dat er voor dit jaar geen exploratieboringen meer zullen worden verricht. Een dag eerder maakte Apache op haar website financiële en operationele resultaten van het tweede kwartaal 2023 bekend.

De resultaten van de taxatieput bij Krabdagu worden momenteel geanalyseerd en die zijn “zeer, zeer bemoedigend”, aldus Christmann. “Hoewel er meer technisch werk aan de winkel is, hebben de resultaten tot nu toe meer vertrouwen gegeven naarmate we verder gaan in de richting van de ontwikkeling van de eerste offshore-oliehub van het land.”

“De resultaten van de taxatieput bij Krabdagu zijn zeer, zeer bemoedigend”

Apache-topper John Christmann

Ondanks dat de beoordeling van het Krabdagu-olieveld aan de gang is, “hebben de resultaten tot nu toe voor meer vertrouwen gezorgd”, voegde de Apache-directeur eraan toe. Echter, er zal nog aardig wat “technisch werk” moeten worden verzet. Op basis van voorlopige gegevens blijkt dat het olieveld zich zelfs verder dan veertien kilometer, waar de eerste ontdekking werd gedaan, uitstrekt.

John Christmann IV, CEO van Apache Corporation. [Foto: Bloomberg Finance LP]

FID

Het nemen van de definitieve investeringsbeslissing, de zogenoemde final investment decision (FID), is al een paar keren uitgesteld. Het streven van de oliemaatschappijen Apache en TotalEnergies, partners in Blok 58, is om de Sapakara en Krabdagu-olievelden gecombineerd in productie te brengen. In februari schatte Apache de gecombineerde olievoorraden in de deze twee olievelden op meer dan achthonderd miljoen vaten. Met de nu al gunstige resultaten van de taxatie bij Krabdagu zal deze kennelijk worden bijgesteld.

Vanaf de eerste ontdekking in Blok 58 in januari 2020 werd bekendgemaakt worden de exploraties in deze concessie nauwlettend in de gaten gehouden aangezien het Surinames eerste commerciële diepwaterproject zou kunnen worden. Enorme ontdekkingen en de snel toenemende olieproductie in buurland Guyana hebben dat land getransformeerd van één van de armste op het westelijk halfrond, naar de snelst groeiende economie in de wereld.

Hoewel de roep in de wereld, om in het kader van de klimaatagenda, de productie van fossiele brandstoffen te verminderen en af te bouwen luider wordt, kijkt de Surinaamse regering reikhalzend uit naar het in productie brengen van de olievoorraden voor de kust. Bij diverse gelegenheden, ook op internationale fora, heeft president Chandrikapersad Santokhi aangegeven dat hoezeer Suriname de doelstellingen van de klimaatagenda onderschrijft het land het recht heeft om zijn natuurlijke hulpbronnen in te zetten om economische ontwikkeling te realiseren. Een deel van de olie-inkomsten zal, aldus het staatshoofd, worden ingezet om duurzame energiebronnen tot ontwikkeling te brengen.