Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Oesters zijn heerlijk, maar behoren niet tot de favoriete gerechten van de Surinamer

Oesters zijn heerlijk, maar behoren niet tot de favoriete gerechten van de Surinamer

Oesters zijn geen vissoort, maar weekdieren die behoren tot de familie Ostreidae. Ze leven in zoutwateromgevingen en hechten zich vast aan harde substraten zoals rotsen of andere oesterschelpen. Oesters hebben een tweekleppige schelp die ze kunnen sluiten om zichzelf te beschermen. Ze filteren voedingsstoffen uit het water met behulp van hun kieuwen en voeden zich met kleine algen en andere deeltjes. Oesters zijn een belangrijke voedselbron en worden wereldwijd gewaardeerd vanwege hun smaak en textuur, waardoor ze een veelgevraagde delicatesse zijn.

China is ’s werelds grootste producent van oesters.

Frankrijk

Oesters zijn geliefd bij verschillende volkeren over de hele wereld. Een van de bekendste oesterliefhebbers zijn de Fransen. Frankrijk staat bekend om zijn rijke gastronomie, en oesters spelen hierin een belangrijke rol. Fransen genieten vaak van oesters met een beetje citroensap of een vinaigrette.

Japan

In Japan zijn oesters ook erg populair. Ze worden vaak rauw gegeten als onderdeel van sushi of sashimi. Daarnaast worden oesters in Japan ook gestoomd, gefrituurd of gegrild.

VS

In de Verenigde Staten hebben oesters een speciale plaats in de culinaire wereld, met name in staten langs de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico, waar oesters vers worden gegeten of gebruikt worden in chowders en andere gerechten.

Engeland

Ook in Engeland worden oesters al lange tijd gewaardeerd. Veel Engelsen genieten van deze delicatesse. De stad Whitstable staat zelfs bekend om haar jaarlijkse Oyster Festival, waar oesters uitgebreid worden gevierd.

Natuurlijk zijn er ook op andere plekken in de wereld mensen die graag oesters eten. Het is een geliefde delicatesse die wereldwijd wordt genoten.

Rauwe oesters

Het is relatief zeldzaam dat mensen overlijden als gevolg van het eten van rauwe oesters vanwege een bacteriële infectie. Vibrio vulnificus, de bacterie die in zeldzame gevallen kan voorkomen in rauwe oesters, kan echter potentieel ernstige ziektes veroorzaken, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of onderliggende gezondheidsproblemen.

Hoewel er jaarlijks enkele gevallen van infecties en overlijden worden gerapporteerd als gevolg van het eten van rauwe oesters, moeten we benadrukken dat dit een uitzondering is.

Deze zeldzaamheid deed zich voor bij een man in Texas die overleed aan een bacteriële infectie na het eten van rauwe oesters in een restaurant in Galveston.

De lokale gezondheidsautoriteit heeft bevestigd dat de man op 29 augustus verschillende rauwe oesters heeft gegeten en later in het ziekenhuis is opgenomen, waar hij is overleden tijdens het Labor Day-weekend. Het wordt verondersteld dat de man onderliggende gezondheidsproblemen had, zoals leverproblemen en het gebruik van medicijnen die zijn immuunsysteem onderdrukten, waardoor hij vatbaar werd voor een infectie met de bacterie Vibrio vulnificus.

Deze bacterie komt van nature voor in water waar oesters leven. Onderzoekers proberen nu de bron van de besmetting te identificeren. Het is belangrijk op te merken dat de Vibrio vulnificus-bacterie volgens schattingen van de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) jaarlijks ongeveer 80.000 ziektegevallen en 100 sterfgevallen veroorzaakt.”