Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » OAS op de hoogte gesteld van aanhouding mensenrechtenactiviste Asawini

OAS op de hoogte gesteld van aanhouding mensenrechtenactiviste Asawini

‘Dit kan absoluut niet’

Tekst en beeld Jason Pinas

PARAMARIBO — “Mevrouw Edenburg is, voordat ze in verzekering is gesteld, niet gehoord door de politie. Ze heeft niet de mogelijkheid gehad om een schriftelijke verklaring af te leggen.” Zo luidt de eerste reactie van advocaat Derrick Veira tegenover de Ware Tijd, doelend op de aanhouding en inverzekeringstelling van zijn cliënt, activiste Regita ‘Asawini’ Edenburg. Ze is zondagmiddag rond half twee op verdenking van onder meer gekwalificeerde diefstal, medeplichtigheid aan gekwalificeerde diefstal en bedreiging opgepakt door de recherche van regio Midden.

Voor Veira is het totaal onbegrijpelijk dat Edenburg vóór het verhoor al in verzekering was gesteld. “We kunnen niet à la dol mensen in verzekering stellen. Een objectief onderzoek zou in feite op basis van hoor en wederhoor moeten zijn. En in dit stadium ben ik van mening dat dat niet is toegepast”, benadrukt de raadsman. “Ze is pas tegen half vijf in de middag op papier gehoord. En daarbij bleek dat ze niets afweet van de feiten waarvan ze wordt verweten”, zegt Veira.

“Als je in de goudvelden bent dan ga je geen smeerolie nemen maar een stuk goud. Dat is echt een belachelijk verhaal”

Edmund Neus, president Volkstribunaal

Vragen over nationaliteit

De advocaat vindt het ook zeer opvallend dat de politie tijdens het verhoor specifieke vragen stelde over de nationaliteit van Edenburg en op basis van welk document ze in Suriname verblijft. “Mijn cliënt heeft de Nederlandse nationaliteit, maar naar haar weten heeft ze een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd”, legt Veira uit. “De vraagstelling bij het verhoor is voor mij een indicatie dat men ook andere regels wil toepassen alleen maar om Edenburg in een bepaald context te plaatsen. En in mijn ogen is dat een beetje afkeurenswaardig.”

Hij benadrukt verder dat het onderzoek zich moet richten op de zaken waarvan de verdachte wordt verweten en niet moet afwijken daarvan. De advocaat gaat maandag daarom een schriftelijk verzoek indienen bij de rechter-commissaris om zijn cliënt op basis van artikel 54a van het Wetboek van Strafvordering in vrijheid te stellen. “Want dit kan niet. Dit kan absoluut niet”, benadrukt Veira.

Gammel verhaal

Edmund Neus, president van het Volkstribunaal waarvan Edenburg ook lid is, noemt de reden waarvoor ze is opgepakt een “gammel verhaal”. “Ze zeggen dat ze een vat smeerolie heeft gestolen. Dat is het meest belachelijke wat ik heb gehoord. Als je in de goudvelden bent, dan ga je geen smeerolie nemen maar een stuk goud. Dat is echt een belachelijk verhaal”, zegt Neus lachend.

Ook hij vindt het vreemd dat Edenburg naar alle waarschijnlijkheid wordt vervolgd omdat ze de Nederlandse nationaliteit bezit. “Deze vrouw is marron. Ze is hier geboren en getogen. Dan kom je nu zeggen dat ze niet mag spreken? Ik weet niet wat er aan de hand is met onze mensen”, aldus Neus. Hij vermoedt dat de regering probeert Edenburg het land uit te zetten.

Brief aan OAS

Neus: “Ik heb het gevoel dat we sinds de tijd van Anton de Kom niet veel veranderd zijn. Zodra iemand opkomt voor een groep wordt hij zo snel als mogelijk weggezet. Dat betekent dat we als land niet leren. En dat is een trieste zaak.”

Intussen heeft raadsman Frank King, ook verbonden aan het Volkstribunaal, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) schriftelijk in kennis gesteld van deze aanhouding. De bedoeling daarvan is dat deze internationale organisatie op de hoogte is van deze zaak die naar zijn mening niet in de haak is.