Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » NSHI biedt exemplaren souvenirs 150 jaar Hindoestaanse immigratie

NSHI biedt exemplaren souvenirs 150 jaar Hindoestaanse immigratie

De Nationale Stichting Hindoestaanse Immigratie (NSHI) heeft ter gelegenheid van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie souvenirs ontworpen. Op 4 juni 2023 mocht president Chan Santokhi de eerste exemplaren in ontvangst nemen in het presidentieel paleis.

Het staatshoofd benadrukt het belang dat de vele activiteiten die plaatsvinden in het kader van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie de Surinaamse natie vertegenwoordigen. Als afstammeling van immigranten is het staatshoofd verheugd met deze herinneringsgeschenken. “Het is bijzonder dat er zoveel aandacht wordt besteed aan het behoud van taal, cultuur en religie”, zegt Santokhi.

Een van de gedenkobjecten die het staatshoofd in ontvangst heeft genomen is unieke postzegel die in samenwerking met Surpost tot stand is gekomen. Hierbij hoort ook cadeaukaart met de uitleg van het ontwerp van de zegels. Als belangrijk onderdeel van het ontwerp van de zegel is een neemboom afgebeeld.

De beeltenis is afgeleid van de neemboom die in 1948 in het kader van 75 jaar Hindoestaanse immigratie aan de waterkant geplant was. “Deze plantsoort komt oorspronkelijk uit India en heeft in de hindoestaanse cultuur een belangrijke plaats, vanwege medicinale eigenschappen. De neemboom uit 1948 is door gebrek aan onderhoud gestorven. We hebben 75 jaar verder een nieuwe neemboom geplant op de plek waar hij stond”, stelt NSHI-voorzitter Farid Ketwaru.

Ter gedachtenis aan het feit dat de immigranten op suikerplantages en in de suikerfabriek te Mariënburg gewerkt heeft de NSHI een speciale giftdoos met miniatuurflessen rum ontworpen. Daarnaast is uit eigen beheer een gedenkmunt geslagen, waarvan een gouden en zilveren exemplaar. Van de souvenirs zal een beperkt aantal te koop geboden worden aan verzamelaars.