Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » “Nooit meer de anticonceptie pil vergeten”

“Nooit meer de anticonceptie pil vergeten”

Stichting Lobi Health Center (SLHC), landelijk de autoriteit voor seksuele, reproductieve gezondheid en rechten vraagt in verband met Wereld Anticonceptie Dag aandacht voor verschillende middeltjes en technieken om zwangerschap te voorkomen, de zogenaamde anticonceptie of voorbehoedsmiddelen. Anticonceptie Dag wordt sinds 2007 jaarlijks op 26 september herdacht en is een initiatief van een internationaal gezelschap van organisaties op het gebied van gezinsplanning. Het thema voor 2018 is “it’s your life, it’s your responsibility”

Seks is natuurlijk heel leuk en fijn, maar niet iedereen zit te wachten op de mogelijke gevolgen van seks. In Suriname raken vele mensen besmet met Soa’s, vinden duizenden ongewenste zwangerschappen plaats bij tienermeisjes, en onderbreken naar schatting een groot aantal vrouwen vroegtijdig hun zwangerschap op een onveilige manier. Traditioneel zijn het condoom en de anticonceptiepil de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen. Toch zorgen deze voor angsten bij het even niet (op tijd) ongesteld zijn, frustraties om elke dag op dezelfde tijdstip een pil in te nemen en deze nooit te vergeten, verstoring van het romantisch spel bij het oprollen van het condoom en hebben deze methoden een faalpercentage van 9% – 15%.

Technologie heeft voor enorme verbetering op het gebied van gezondheid over de hele wereld gezorgd. Ook op het gebied van voorbehoedmiddelen zijn anticonceptiemethoden zoals hormonale injecties, intra-uteriene spiraaltjes en implantaten ontwikkeld die gedurende een langere periode effectieve bescherming bieden zonder dat actie van de gebruiker noodzakelijk is, ook wel langwerkende, omkeerbare anticonceptiva (LARC) genoemd.

In Suriname biedt Stichting Lobi Health Center de prikpil, een hormooninjectie met dezelfde werking als de pil dat slechts om de 3 maanden hoeft worden toegediend door een deskundige. Het is 94% effectief en hersteld het menstruatie patroon enkele maanden na het stoppen; De intra-uteriene spiraaltjes, een plastic voorwerp, dat geen hormonen bevat en via de vagina in de baarmoeder wordt geplaatst.

Het belemmerd een eventueel bevruchte eicel om zich in te nestelen en het zorgt ervoor dat zaadcellen hun beweeglijkheid verliezen. Het koperspiraal is 99% effectief, tot 10 jaar te gebruiken, bevat geen hormonen, wordt door een deskundige ingebracht, om de 6 maanden gecontroleerd en maakt zwanger worden meteen na verwijdering mogelijk.

LARC zijn de meest effectieve anticonceptiemethoden, ze voorkomen het vergeten van de pil en ‘ben ik zwanger?’ vragen omdat ze niet afhankelijk zijn van de trouw van de gebruiker, het faalpercentage voor ‘typisch gebruik’ is slecht 1% per jaar omdat het minder vaak en door deskundigen worden toegediend, ze zijn lang houdbaar, zeer kosteneffectief, als het even meezit kan men niet meer ongesteld raken en worden ook nog gedekt door de verzekering. Een recent onderzoek in de Verenigde Staten wees uit dat vrouwen in het algemeen meer dan 20 keer meer kans hadden om zwanger te worden bij gebruik van traditionele methoden in vergelijking met de LARC-methode.

In het kader van haar 50 jarig bestaan en anticonceptie dag biedt Lobi tot 30 september a.s. koperspiraaltjes aan de gemeenschap tegen een zeer gereduceerd tarief van SRD 175. Ook kan men voor uitleg terecht bij de Lobi Health Centers te Paramaribo, Lelydorp, Nw. Nickerie, de jongeren pop-up op woensdag te Latour (Stibula) en de lobi website lobisuriname.org. Lobi hoopt hierdoor bewustwording over alternatieve anticonceptiva te stimuleren en vrouwen meer keus te bieden in hun seksuele beleving.