Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Noodkreet: Mytylschool heeft dringend personeel nodig

Noodkreet: Mytylschool heeft dringend personeel nodig

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — De Mytylschool voor kinderen met een lichamelijke beperking heeft een groot tekort aan personeel. Ontelbare brieven naar het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) sinds 2017 tot heden hebben niets opgeleverd. Volgens Greta Jharap, voorzitter van het schoolbestuur, heeft minister Uraiqit Ramsaran, in plaats van met een oplossing te komen, aangegeven dat de school naar de pers mag stappen om haar beklag te doen. Dat deed de instelling aan de Margarethalaan gisteren dan ook met een persconferentie bij de onderwijsinstelling zelf.

Jharap stelt dat first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry is aangeschreven, maar dat ook zij niet antwoordt op hun brieven. Uit wanhoop heeft de instelling alle brieven doorgestuurd naar vicepresident Ronnie Brunswijk, maar het enige dat zij kregen is een telefoontje met de woorden “wij zijn ermee bezig”. Jharap vindt het jammer dat de presidentsvrouw ook geen bezoek heeft gebracht aan de instelling. Haar voorgangers Ingrid Bouterse-Waaldring en Liesbeth Venetiaan-Vanenburg waren beschermvrouw en boden in voorkomende gevallen hulp.

“De overheid hoeft bijna niets te doen. Het enige dat we vragen is, geef ons personeel”

Greta Jharap

Klassenassistenten

De Mytylschool telt elf lokalen maar heeft slechts twee assistenten voor alle 53 kinderen. “Omdat het gaat om kinderen met een lichamelijke beperking, hebben zij hulp nodig met hun rolstoel of andere hulpmiddelen, hulp bij het aankleden, eten, zwemmen enzovoorts”, schetst directeur Meriam Karnadi de situatie.

Ze legt uit dat elke klas een leerkracht heeft, omdat de kinderen doorgaans regulier onderwijs volgen. Maar vanwege hun beperking moet er voortdurend minimaal één assistent zijn, zodat de leerkracht zich volledig kan richten op zijn of haar taak als onderwijzer. “Soms gebeurt het dat er, zoals vandaag, slechts één assistent aanwezig is voor de hele school omdat de ander zich ziek heeft gemeld. Maar er zijn ook dagen dat beiden afwezig zijn. Het is moeilijk met twee, maar nog moeilijker zonder die twee”, aldus Karnadi, die al 31 jaar is verbonden aan de school.

Een wenselijke situatie is ten minste zeven assistenten. Wat nu gebeurt is dat de leerlingen elkaar helpen. De oudere kinderen helpen bijvoorbeeld de kleinere bij het brood eten. Het is eerder vaak voorgekomen dat assistenten zonder medeweten van de leiding van de school zijn overgeplaatst naar een andere werkplek. Karnadi vindt het frustrerend dat Sozavo niet met de school overlegt.

Chauffeurs teruggeroepen

“Alles dat we hier hebben, komt van donaties. De overheid hoeft bijna niets te doen. Het enige dat we vragen is, geef ons personeel”, zegt Jharap, die sinds de jaren zeventig in het bestuur zit. De instelling heeft uit donaties ook zorgvervoer gekregen waarmee de kinderen thuis worden opgehaald en later teruggebracht. Maar sinds 17 februari kan ook dat niet meer omdat er geen chauffeurs zijn.

Ten tijde van first lady Bouterse-Waaldring was er al een tekort ontstaan maar twee dagen nadat zij door het bestuur was ingelicht, stelde het Nationaal Leger chauffeurs beschikbaar. Die zijn intussen teruggeroepen “omdat zij hun normale taken bij het leger weer moesten oppakken”, vertelt de voorzitter.

Jharap wordt emotioneel wanneer ze aangeeft hoe de leerlingen van de school zich inzetten en gewoon mee kunnen met het reguliere onderwijs. Als zij op één van de reguliere scholen les volgen, worden zij vaak gepest vanwege hun beperking dus de Mytylschool biedt daarin een oplossing. Omdat er geen vervolgopleiding is, wordt geprobeerd de kinderen tussen vijftien en achttien jaar een vak te leren, bijvoorbeeld mode en creatie, houtbewerking en vrouwen- en mannenkapper.

“Wij zorgen dat ze een beroep leren om zelfredzaam te zijn, maar het is de taak van de overheid er voor te zorgen dat alle kinderen met en zonder beperking onderwijs krijgen. Daarvoor heeft de overheid het Kinderrechtenverdrag getekend en daar moet ze zich aan houden”, besluit Jharap.