Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Nog geen duidelijkheid over uitbetaling schoolbus- en bootvervoer

Nog geen duidelijkheid over uitbetaling schoolbus- en bootvervoer

Het is nog niet duidelijk of de bus- en bootexploitanten, verenigd in de Organisatie voor Boot- en Bushouders (OBS), zijn uitbetaald. Suriname Herald heeft vernomen van de directeur van het ministerie van Financiën en Planning, Radj Parohi, dat de storting voor schoolbusvervoer sinds vrijdag heeft plaatsgevonden.

De gelden voor het schoolvervoer zijn overgemaakt naar de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Parohi legt uit dat de gelden worden gestort op de rekening van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) bij SPSB. De verdere distributie geschiedt door het minOWC.

Leden van de OBS, die leerlingen en leerkrachten vervoeren, hebben vandaag hun bussen in de garage gehouden en de boten zijn aan de ketting gebleven, omdat ze niet zijn uitbetaald voor de maand augustus. Hierdoor hadden de leerlingen en leerkrachten geen vervoer.

De voorzitter van de OBS, Antonius Pokie, geeft aan dat zij afspraken hebben met het minOWC dat zij een maand lang werken en dat het geld op de tiende van de daaropvolgende maand gestort wordt. Echter gebeurt dit niet. Hij hoopt ook niet dat hetzelfde als het afgelopen schooljaar zal gebeuren.

“We zijn zelfs op de negentiende en twintigste uitbetaald en dat gaan wij niet meer tolereren, omdat wij ook gezinnen hebben. De bussen en de boten moeten getankt worden,” deelt hij mee. De overheid verstrekt geen brandstof meer en ook de pompstations geven niet meer op rekening.

Ten aanzien van de tarieven voor brandstof is ook met het ministerie gesproken en nieuwe onderhandelingen moeten nog beginnen. De tarieven zijn ver beneden wat er nu betaald wordt voor een liter diesel. Er zijn ook nog andere afspraken, zoals het uitbetalen van de suppletie en precies deze dingen spelen een rol waardoor de mannen niet meer willen meewerken. Er zijn te veel achterstallige betalingen die moeten plaatsvinden.

“We hopen de ruimte te krijgen om onze zorgpunten te bespreken. Onze bussen worden nu ook fysiek gekeurd. De overheid stelt nu nieuwe eisen en dat maakt het moeilijker,” geeft de OBS-voorzitter aan.