Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Nog geen duidelijkheid over terugbrengen AVD naar april

Nog geen duidelijkheid over terugbrengen AVD naar april

Het is nog niet duidelijk of de Avondvierdaagse (AVD) teruggebracht zal worden naar de maand april. Daarover moet nog een besluit worden genomen door het bestuur van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS). Dit zegt de BVSS-voorzitter Purcy Olivieira tegenover Suriname Herald. Het besluit zal zaterdag tijdens een evaluatiemoment van de 59ste AVD genomen worden.

“De mensen hebben een week de tijd om uit te rusten na de AVD. Zaterdag komen we weer bij elkaar, en als er een besluit valt, zullen we nagaan of het correct is. Het standpunt zal worden getoetst aan de hand van een aantal criteria,” geeft de voorzitter van de BVSS aan.

Volgens Olivieira was het besluit genomen om de AVD in september te houden vanwege de covid-19-pandemie en het besmettingsgevaar. Er is nu gebleken dat het besmettingsgevaar nul is. We hebben ook gemeten aan de hand van grote activiteiten die gehouden zijn in december en januari; het evenement is gepland om door te gaan. Wij zeggen dat we veilig onze activiteit kunnen organiseren,” deelt Olivieira mee.

“Wij als organisatie zijn super tevreden met de 59ste AVD, ondanks de covid-19-pandemie die de totale samenleving en de wereld heeft getroffen en de economische situatie in het land. We hebben toch 2500 wandelaars op de been gehad. We zijn trots op de mensen die hebben gelopen. Ondanks de situatie hebben ze toch hun trots opgebracht om de mensen te vermaken,” voert de BVSS-voorzitter mee.

In vergelijking met de situatie vóór de covid-19-pandemie namen ongeveer 5000 lopers deel aan de AVD. Vóór covid-19 was het een andere omstandigheid. Als organisatie weten we dat het evenement plus- en minpunten heeft. De kritiek die geleverd wordt vanuit de samenleving over de AVD is voor de voorzitter van de BVSS zinloze kritiek. Dit omdat de samenleving volgens hem niet gemiddeld genoeg is om de nodige kritiek te leveren op de AVD.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zegt dat meer dan de helft van de samenleving geen mulo-diploma heeft en dat geeft volgens hem al iets aan. “Wat men ziet is niet wat men kan vertolken. De kwaliteit die daar staat, is niet om naar te luisteren. We zijn geen opvoeders, we maken gebruik van het product en als het product zich misdraagt, kunnen we ze straffen en dan niets meer doen. We zijn niet het ministerie van Onderwijs. We kunnen mensen niet verbeteren,” haalt Olivieira aan.

De 59ste AVD is een weerspiegeling van de huidige situatie in het land.

“De BVSS organiseert de AVD, maar we hebben een jury die beslist wie de winnaar is. Wij hebben geen invloed daarop. Het zijn twee gescheiden activiteiten”, vindt Olivieira. Er zijn criteria waaraan de deelnemende groepen zich moeten houden. Enkele daarvan zijn sportiviteit, originaliteit en discipline. Mensen moeten zich altijd correct en op tijd aanmelden, maar dan is het zo dat wanneer een groep zich laat heeft aangemeld, dit om verschillende redenen kan zijn.

Een groep kan volgens de voorzitter laat zijn uit nonchalance of om een andere reden, dan moet er verder worden nagegaan waarom die laat is aangekomen.

De uitslag is officieel en daar kan verder niets aan gedaan worden. Het zijn twee losse instituten. Mensen moeten volgens Olivieira leren hun verlies te accepteren, ongeacht wat ze daarover denken. Bij een sportevenement of een andere activiteit zullen er winnaars en verliezers zijn. Als mensen klachten hebben over de uitslag, moeten ze het aspect wat voor kritiek zorgt niet eruit halen.

Olivieira voegt er ook aan toe dat de gemeenschap voor hem geen mede-beoordelaar is. “De jury heeft een besluit genomen en wij kunnen daar niet aan komen. We moeten proberen om logisch na te denken en dingen te accepteren”, aldus de BVSS-voorzitter.