Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Night of the Arts’ focust op verschillende kunstvormen in Suriname

‘Night of the Arts’ focust op verschillende kunstvormen in Suriname

door Steven Seedo

PARAMARIBO — “Het is voor mij nu al een succes gezien het feit dat men het belang van samenwerken begrijpt en tegelijkertijd gewillig is om te participeren. Dat we allemaal dezelfde richting opkijken is alvast een stap in de goede richting”, reageert beeldend kunstenaar Ruth-Rachel Joeroeja over de ‘Night of the Arts’ die haar organisatie Raining Colours Foundation vrijdag bij Zus & Zo organiseert. Het is de bedoeling dat de activiteit een jaarlijks terugkerend karakter krijgt.

Het doel van dit kunst- en cultuurevent is om bewustwording te creëren bij en waardering te stimuleren voor verschillende kunstvormen. De voorbereidingen zijn vrijwel afgerond en de artiesten staan klaar om hun bijdrage te leveren. “Het is een ‘open dag’ voor de verschillende kunstvormen die in Suriname worden beoefend. Voor hen is dit een avond van participatie, overdracht, samenwerken, ervaring, exposure en erkenning en voor bezoekers gaat het om informatie, educatie, inspiratie en beleving, waarbij het proces van creativiteit wordt gevolgd.”

“Voor bezoekers gaat het om informatie, educatie, inspiratie en beleving, waarbij het proces van creativiteit wordt gevolgd”

Divers deelnemersveld

De kunstenaars zijn grotendeels opkomende artiesten, onder wie Malesia Murray, Shafora Esajas en Samantha Bischop (schilderkunst), Kattie (tekenen), Simphur Apai en Junior Charles (voordracht) en bassist Jason Eduwaiti. De afdeling kleding staat onder verantwoordelijkheid van Meredith Joeroeja, zus van de organisator. Met het programma Art & Culture is 94 GreenTV belast.

De jongste participanten zijn Ezra en Josh, beiden edelsmid, die onder de naam ‘EZ & Josh’ op de hand vervaardigde zilveren braceletten maken, elk met een quote of een boodschap om de drager te inspireren. Zij worden gezien als rolmodel voor vooral jongeren.

“Kom kennis maken met deze tiener ondernemers, die op zoek waren naar een nieuwe uitdaging en mogelijkheden waaraan zij hun tijd konden besteden na school.” Ze leerden het vak van jongs af aan van hun grootouders Henk en Judith Uiterloo die Atelier Doré hadden.

Agama project

Joeroeja is sinds vijf jaar professioneel beeldend kunstenaar. “We hebben heel veel talent en potentie, maar de erkenning en waardering is weinig aanwezig”, meent ze. De veelzijdige artiest richtte in december vorig jaar de Raining Colours Foundation op met als hoofddoel de bewustwording over het belang van zelfexpressie te stimuleren binnen en buiten Suriname. De organisatie voerde in Nickerie het project Agama uit in de vorm van een muurschildering te Zeedijk en bij het Olga Clarck-kinderhuis.

In het kader van hetzelfde programma is er momenteel een fundraisingactie gaande voor een muurschildering op de binnenschutting van de Openbare School Zinniastraat en één elk in de wachtruimte voor bloedkanker patiënten en de behandelkamer van sikkelcel patiënten in het Sint Vincentius Ziekenhuis.