Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Nieuwe energietarieven gaan 1 juni in

Nieuwe energietarieven gaan 1 juni in

PARAMARIBO — De nieuwe elektriciteitstarieven gaan per 1 juni in. Dit is tijdens de regeringsvergadering van woensdag besloten. De regering heeft dit besluit genomen op basis van aanbevelingen gedaan door de EBS Tarieven Commissie.  Dit meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

Volgens minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gaat het hier om een transparant model, waarbij bepaalde groepen iets minder zullen betalen en andere groepen iets meer. “Gemiddeld is het wel een stukje verlaging van de tarieven”, zegt de bewindsman. Hij voegt eraan toe dat de eerste facturen in juli uitkomen.

“Maar gemiddeld is het wel een stukje verlaging van de tarieven”

David Abiamofo

Vaststelling

De tarievencommissie werd vorig jaar in het leven geroepen na protesten uit de samenleving, het bedrijfsleven en de vakbeweging na de tariefsaanpassingen van 10 om 15 procent. De commissie heeft zich gebogen over de totstandkoming van de kostprijs en gesprekken gevoerd met belanghebbenden.

Het begin dit jaar geproduceerde tussentijds verslag met 38 aanbevelingen is becommentarieerd door de regering, EBS, Staatsolie, NH en de Energie Autoriteit Suriname (EAS). Aan de regering is uiteindelijk een definitief verslag aangeboden, met het vaststellen van een set nieuwe tarieven als belangrijkste aanbeveling.

Minister Abiamofo legt uit dat de aanbevelingen zijn gecategoriseerd in punten die direct overgenomen kunnen worden, enkele waarvoor er nog wat discussie nodig is en andere hebben geen spoedkarakter. De aanbeveling voor aanpassing van de tarieven is overgenomen met uitzondering van het commissievoorstel om een bepaald deel van de subsidie binnen een periode van 12 maanden af te bouwen.

Minister Abiamofo: “Daarvan hebben we gezegd, we gaan het in zes maanden afbouwen. Het verschil in het tarief is dat in plaats van SRD 20 er met SRD 40 per maand wordt afgebouwd.” Volgens de bewindsman is dit gedaan alleen om ervoor te zorgen dat er genoeg draagvlak is voor het besluit.

De NH-minister spreekt de hoop uit dat met het besluit van de regering er wat rust zal zijn in de discussie rond de elektriciteitstarieven. Hij benadrukt dat hier sprake is van een resultaat op basis van verschillende aanbevelingen van de tarievencommissie, waarin de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging vertegenwoordigd waren. Volgens de bewindsman zal er wel weer naar de kostprijs gekeken worden wanneer de parameters veranderen. Afgesproken is dit om de drie maanden te doen. In de opbouw van de kostprijs zijn namelijk de koersontwikkeling en olieprijs belangrijke aspecten.