Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Nieuwe elektrisch blauwe vogelspinnensoort ontdekt in Thailand

Nieuwe elektrisch blauwe vogelspinnensoort ontdekt in Thailand

Onderzoekers hebben een nieuwe elektrisch blauwe tarantulasoort ontdekt in Thailand. De vogelspin heeft deze bijzondere kleur te danken aan zijn unieke haarstructuur.

Een groep Thaise onderzoekers vond de spin in een mangrovebos tijdens een expeditie in de Zuid-Thaise provincie Phang Nga. Ze deden daar onderzoek naar de diversiteit en de verspreiding van vogelspinnen.

De vogelspin heeft de naam Chilobrachys natanicharum gekregen. Het dier heeft een “tint die doet denken aan elektrisch blauwe vonken”, vertelt onderzoeker Narin Chomphuphuang aan CNN.

Blauw is een van de zeldzaamste kleuren die in de natuur voorkomen, al komt het bij vogelspinnen vaker voor. Deze nieuw ontdekte spin dankt zijn kleur niet aan pigmentatie, maar aan zijn unieke haarstructuur. Die haarstructuur manipuleert het licht, waardoor de vogelspin deze opvallende blauwe kleur krijgt.

In bomen klimmen om de spin te lokken
De nieuw ontdekte tarantula leeft in boomholten, waardoor hij moeilijk te vangen is. De onderzoekers moesten in bomen klimmen om de spin naar buiten te lokken. “Tijdens onze expeditie liepen we ’s avonds en ’s nachts bij eb en slaagden we er slechts in om er twee te verzamelen”, zegt Chomphuphuang.

Dat de spin bestond, was overigens al wel langer bekend. Volgens de onderzoekers werd de vogelspin eerder al gespot op een handelsmarkt voor tarantula’s. Toen was er niets bekend over zijn kenmerken of waar het dier vandaan kwam.

Door de achteruitgang van mangrovebossen, grotendeels veroorzaakt door ontbossing, is de elektrisch blauwe vogelspin volgens Chomphuphuang een van de zeldzaamste vogelspinnen ter wereld.