Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Nieuwe DNA-vergaderzaal markeert volledig herstel democratie

Nieuwe DNA-vergaderzaal markeert volledig herstel democratie

Het vorig jaar volledig herbouwde pand van De Nationale Assemblee (DNA) krijgt een vergaderzaal. Daartoe heeft vandaag het startsein van het project “Gebruiksgereed opleveren van het vergadercomplex van DNA” plaatsgevonden. Zowel president Chan Santokhi als minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) hebben bij deze gelegenheid de nadruk gelegd op het herstel van de democratie.

De OW-bewindsman noemt het initiatief een volledig herstel van de democratie, terwijl president Santokhi net als bij de oplevering van het DNA-gebouw stelde dat de democratie uit haar as is herrezen.

Beeld: CDS

Het staatshoofd sprak verder van een mijlpaal. Hij wees erop dat in de vergaderzaal van het in 1996 door brand verwoeste parlementsgebouw de Surinaamse grondwet is aangenomen. Aangezien het om het huis van democratie gaat, zullen volgens president Santokhi ook alle randvoorwaarden aanwezig moeten zijn om die democratie goed te laten functioneren.

Hij bleef ook stilstaan bij de besluitvormingen om het gebouw weer neer te zetten. Die hebben volgens het staatshoofd plaatsgevonden in een spanningsveld. Echter is dit volgens hem ook de kracht van democratie, waarbij de numerieke meerderheid niet alleen beslist, maar alle gevoelens, gedachten en meningen daarbij in acht neemt.

Beeld: CDS

Doelende op de kritieken rond de bouw van het vergadercomplex, stelde het staatshoofd dat er transparantie, communicatie, informatie en bijstelling nodig is. De regering gaat niet hieraan voorbij en is altijd beschikbaar om die verantwoording af te leggen. Het is volgens hem ook van belang dat de samenleving volledig op de hoogte wordt gehouden, onder meer dat alle gelden verantwoord zijn. President Santokhi riep tot inspanning opdat de democratie blijft voortleven alsook dat de gebouwen goed worden onderhouden.

Het startsein ging gepaard met de onthulling van het naambord van de vergaderruimte, een presentatie door architect Derrick Emanuels alsook een toespraak van de OW-onderdirecteur Bouwkundige Werken Rakesh Kalisingh.

Beeld: CDS

Zowel parlementsvoorzitter Marinus Bee als VHP-parlementariër Mahinder Jogi kijken uit naar de oplevering van het project; het werk is voor 12 kalendermaanden uitgezet. Het streven is erop gericht tenminste een Jaarrede en een begrotingsbehandeling in de nieuwe vergaderzaal te houden. Volgens parlementsvoorzitter Bee is de zaak goed geanalyseerd. Hij meent dat door samen te praten zaken goed gestroomlijnd kunnen worden en als motivatie kunnen dienen om het project succesvol af te ronden.

Beeld: CDS
Beeld: CDS