Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Nieuwe actieleiders in de frontlinie

Nieuwe actieleiders in de frontlinie

‘Ik heb ambities voor een beter Suriname’

Tekst en beeld Jason Pinas

PARAMARIBO —  Geen Curtis Hofwijks, Sibrano Pique, Stephano ‘Pakittow’ Biervliet, Sergio Gentle of Raoul Hellings in de frontlinie. Het is deze keer Rashley Resida die zich ontpopt als de actieleider. Hij is niet geheel nieuw maar had bij de actie van vrijdag een prominentere rol in de frontlinie. Die nieuwe positie heeft volgens hem niet te maken met onenigheid of meningsverschillen met eerder genoemde actieleiders, maar om continuiteit van de strijd.

“We zijn aan het strijden en tijdens het strijden kunnen er een heleboel dingen gebeuren. Het kan zijn dat mensen een andere zienswijze hebben maar het kan ook dat sommigen zwaar geintimideerd worden of bevreesd zijn”, blijft Resida op de oppervlakte tegenover de Ware Tijd. Voor hem is belangrijk dat hij en de anderen die er ‘nu’ wel bij zijn verder gaan met protesteren tegen het beleid.

“Zelfs de avond voorafgaand aan het protest hebben een heleboel mensen afgezegd uit vrees en veiligheidsoverwegingen. Je kan het hen niet kwalijk nemen. De intimidatie gaat niet in je koude kleren zitten”

De vrijdag gehouden ‘Alles plat’-protestactie tegen het beleid van de regering heeft duidelijk veel minder mensen op de been gebracht dan op de beruchte 17 februari. Toch is het volgens de trekkers een groot succes geweest. Weinig verkeer in de binnenstad, een aantal winkels en bedrijven hielden uit voorzorg hun deuren gesloten en een conceptwet voor de aanpassing van de huidige kieswet is ingediend bij De Nationale Assemblee.

Dit laatste was volgens de trekkersgroep die voor een deel uit nieuwe gezichten bestond, het belangrijkste doel. Over het ‘nieuwe leiderschap’ zegt Resida: “Iemand moet trekken, blijven doorstoten.” In de trekkersgroep van vrijdag waren naast Resida ook Marge Getrouw en Marcel Oostburg relatief nieuw in de voorhoede.

Het team bestond verder uit Martin Atencio van de Algemene Belangen Organisatie Suriname, Rendel Feller en Maisha Neus die eerder wel acties hebben geleid. Resida benadrukt wel dat Organic Movement ondanks de afwezigheid van een paar grondleggers nog steeds bestaat.

Intimidatie

Het proberen te bundelen van verschillende protestgroepen maakte de voorbereidingen naar 24 maart volgens hem niet gemakkelijker. Hij meent dat veel mensen mede door de intimidatiepogingen vanuit de regering zijn weggebleven.

Zelfs de avond voorafgaand aan het protest hebben een heleboel mensen afgezegd uit vrees en veiligheidsoverwegingen. Je kan het hen niet kwalijk nemen.” Ook Resida is soms bang. “De intimidatie gaat niet in je koude kleren zitten. Maar je zal moeten kiezen om toch er tegenaan te gaan”, zegt hij.
Los van de nieuwe gezichten was ook het actiemodel van vrijdag gewijzigd.

Anders dan bij vorige protesten wilden de trekkers van ‘Alles plat’ niet alleen een signaal sturen naar de regering door een massa op de been te brengen. Ze hebben ook een conceptwet voor wijziging van het kiesstelsel ingediend. Dat is volgens Getrouw en Resida een andere strategie.

Het uiteindelijke doel is nog altijd om Santokhi ten val te brengen. “Maar wat mensen niet helemaal begrijpen is dat er geen verkiezingen gehouden kunnen worden als de kieswet niet is aangepast. Dus we moeten dat stukje eerst in orde maken”, zei Getrouw tijdens een vrijdagavond gehouden persconferentie.

Het parlement is bij de indiening gevraagd het wetsvoorstel binnen een week op de agenda te plaatsen. Indien dat niet gebeurt komen er opnieuw acties. “We hebben gezien hoe onbetrouwbaar deze regering is”, zegt Resida doelend op de afsluiting van het gebied rond het Onafhankelijkheidsplein tegen de afspraken met de autoriteiten in. “Maar de plannen zijn er en zullen zeker komen als de wet niet op de agenda komt. Dat kan ik je verzekeren. De mensen zullen het merken wanneer het zo ver is.”

Resida was in 2020 DNA kandidaat voor de Partij voor Recht en Ontwikkeling in Wanica. Nu is hij geen lid van een politieke organisatie maar die ambities zijn er nog altijd. “Ik heb ambities voor een beter Suriname. En als je dat wil zul je zelf in de politiek moeten stappen om die verandering te brengen”, aldus Resida.