Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Nieuw materiaal kan elektronica drastisch veranderen

Nieuw materiaal kan elektronica drastisch veranderen

Een nieuw op grafeen gebaseerd materiaal kan elektronica flexibel en transparant maken. Het materiaal dat de naam GraphExeter kreeg, is het lichtste en meest flexibele materiaal in bestaan dat goed stroom kan geleiden.

Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk kleding te produceren van stof waarin een computer, telefoon of mp3-speler verweven is.

Omdat het materiaal transparant is, kan het ook gebruikt worden om ‘slimme’ spiegels of ramen te maken met interactieve, digitale kenmerken. Daarnaast kan het de efficiëntie van zonnepanelen met meer dan 30 procent verhogen.

Het materiaal werd ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Exeter in Engeland. Hun doel was een materiaal te vinden dat indium tin oxide (ITO) kan vervangen. ITO is momenteel het meest gebruikte geleidende materiaal in elektronica.

Met de toenemende hoeveelheid elektronica, neemt het gebruik van ITO snel toe. Maar omdat de voorraad indium op Aarde slechts beperkt is wordt het materiaal steeds duurder. Als het gebruik ervan in deze lijn doorzet wordt het laatste indium naar verwachting in 2017 gedolven.

Het nieuwe materiaal, dat bestaat uit een laag ijzerchloride verpakt tussen twee lagen grafeen, is momenteel het enige materiaal dat ITO zou kunnen vervangen.

Het is tevens de eerste toepassing van grafeen die gebruikt kan worden voor de productie van transparante, flexibele elektronica. Het onderzoeksteam dat het nieuwe materiaal ontwikkelde, werkt nu aan een variant die met een spuitbus direct op oppervlakten gespoten kan worden.

(nu.nl)


Posted

in

by

Tags: