Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Newmont Suriname doneert medisch apparatuur ter versterking van gezondheidszorg

Newmont Suriname doneert medisch apparatuur ter versterking van gezondheidszorg

Newmont Suriname heeft onlangs medische apparatuur en benodigdheden geschonken aan Medische Zending, als onderdeel van het ‘Resilience and Recovery program’. Het doel is om het gezondheidszorgsysteem van Suriname te versterken voor een effectievere respons op gezondheidscrises en chronische ziekten. De donatie omvat basis medische hulpmiddelen, point-of-care diagnostische testen, zonne-energie aangedreven vaccinatie koelkasten, mobiele echoapparaten en medisch meubilair.

Dertien klinieken in Oost-Suriname en Para zullen profiteren van deze benodigdheden, waardoor de toegang tot zorg, vooral voor kwetsbare groepen, zoals mensen met chronische ziekten en zwangere vrouwen, wordt vergroot. De medische uitrusting is nieuw en volgens strikte inkoopprocedures verworven voor ongeveer US$ 425.000, onder begeleiding van Crown Agents in Engeland.

Een speciale nadruk lag op het versterken van de ‘cold chain’ capaciteit om de kwaliteit en veiligheid van vaccinaties te waarborgen tijdens het transport naar verre klinieken. Crown Agents sloeg de handen ineen met SureChill, een vooraanstaande fabrikant op dit gebied, voor de aanschaf van vaccin koelkasten die geschikt zijn voor tropische omstandigheden en duurzaam werken op zonne-energie.

Daarnaast werden trainingen verzorgd aan de technische afdeling van Medische Zending voor de installatie, het onderhoud en beheer van de apparatuur. Het is de bedoeling dat Medische Zending zelfstandig voor het onderhoud en optimaal functioneren van de apparatuur kan zorgen.

Shirley Sowma-Sumter, Sr. Directeur External Relations van Newmont Suriname, benadrukt: “Deze belangrijke stap, een cruciaal initiatief binnen ons Resilience and Recovery programma, belichaamt niet alleen de overdracht van apparatuur, maar ook een belofte voor een gezondere toekomst.”

Tijdens de overhandigingsceremonie benadrukte de minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid het belang van de publiek-private samenwerking met Newmont en Crown Agents. “Newmont heeft zich niet alleen als gelijkwaardige partner ingezet in de tijd van de covid-19-pandemie, maar doet dat nu ook in deze fase van herstel en het versterken van de veerkracht.”

Herman Jintie, directeur van Medische Zending, bedankte Newmont Suriname voor de waardevolle ondersteuning. “Medische Zending heeft in Newmont en Crown Agents trouwe partners gevonden. De uitvoering van dit project heeft ons geleerd om nog beter te luisteren naar onze gemeenschappen en heeft ons geholpen te bouwen aan de veerkracht van onze organisatie en onze gemeenschappen.”

De komende weken zullen medewerkers van de poliklinieken van Medische Zending in het binnenland worden getraind in het onderhoud en beheer van deze apparatuur. De ingebruikname van deze apparatuur zal de zorgverlening in Oost-Suriname en Para naar een hoger niveau tillen en de gelijke toegang tot zorgverlening voor deze gemeenschappen bevorderen.

Over het programma:
In oktober 2022 lanceerde Newmont Suriname een publiek-private samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid om het gezondheidszorgsysteem van Suriname te versterken na de covid-19-pandemie. Het programma wordt uitgevoerd door Crown Agents, een internationale ontwikkelingsorganisatie met ruime ervaring in het adviseren en ondersteunen van overheden en gemeenschappen bij het opzetten van veerkrachtige gezondheidssystemen. De totale waarde van het programma bedraagt US$ 1.2 miljoen.