Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Newmont Suriname bereikt productiemijlpaal van één miljoen ounces goud

Newmont Suriname bereikt productiemijlpaal van één miljoen ounces goud

Newmont Suriname heeft een miljoen ounces goud in de Merian goudmijn in Oost-Suriname geproduceerd twee jaar nadat de commerciële productie op 1 oktober 2016 begon. Merian heeft ongeveer 2.000 mensen in dienst en werd veilig gebouwd, op tijd opgeleverd voor ongeveer 20 procent onder het budget, met in totaal een ontwikkelingskapitaal van US$ 525 miljoen geïnvesteerd door Newmont.

Staatsolie bezit namens de regering van Suriname 25 procent van de operatie. “Deze spannende mijlpaal is bereikt dankzij het harde werk, de toewijding en de vaardigheden van onze medewerkers en zakelijke partners”, zegt Albert Ramdin, Senior Director External Relations van Newmont in Suriname.

“Onze partnerschappen met de overheid, Staatsolie en lokale Pamaka-gemeenschappen vormen de basis van het succes van de mijn en we kijken uit naar nog vele jaren van veilige, efficiënte en verantwoordelijke goudproductie in Suriname.”

In 2018 werd de tweede fase van het Merian-project veilig, op tijd en binnen budget voltooid met de bouw van een primaire crusher om hardere ertsen te verwerken die worden teruggewonnen naarmate er dieper wordt gemijnd. Gebaseerd op huidige goudreserves, projecteert Newmont Suriname een mijnleven van ongeveer 15 jaar voor Merian.

Het bedrijf voert ook exploratieactiviteiten uit in Sabajo en in Noord- en Zuid-Amazonia, waardoor de productie in Suriname verder zou kunnen worden verlengd en uitgebreid.

Het personeelsbestand van Newmont Suriname bestaat 95 procent uit Surinamers, waarvan een vijfde afkomstig is van de Pamaka-gemeenschap. Het bedrijf blijft investeren in lokale economische en sociale ontwikkeling door middel van infrastructuur, training en lokale inkoop van goederen en diensten.

In augustus 2016 heeft Newmont de Pamaka Community Development Foundation (CDF) opgericht om ontwikkelingsprojecten in het Paramakaans gebied te implementeren. Ter ondersteuning van de Stichting draagt Newmont Suriname vrijwillig USD 1 per verkocht ounce goud bij. Het Bestuur van het CDF bestaat uit twee vertegenwoordigers van de Pamaka-gemeenschap, twee Newmont-Suriname vertegenwoordigers en twee vertegenwoordigers uit de regering.

Via het CDF komen er projecten voor duurzame ontwikkeling tot stand ter verbetering van de lokale gemeenschappen, zoals het drinkwaterproject in Langa Tabiki. Overige gemeenschapsontwikkelings-projecten die worden gefinancierd door Newmont, Staatsolie en het CDF omvatten hydroponics-training voor Paramakaners en elektriciteitsopwekking op het eiland Loka Loka.