Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Newmont schenkt modern apparatuur aan Medische Zending

Newmont schenkt modern apparatuur aan Medische Zending

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — Hypermoderne koelkasten die op zonne-energie werken en bestemd zijn voor opslag van vaccins, machines om extra energie op te slaan, waardoor andere apparaten kunnen worden opgeladen en draagbare echo apparaten met iPads die zullen dienen als scherm. Dit zijn enkele apparaten die behoren tot een pakket van 425.000 US dollar, dat goudbedrijf Newmont Suriname aan de Medische Zending heeft geschonken voor betere dienstverlening aan mensen in het binnenland.

Herman Jintie, directeur van de Medische Zending, is blij met vertrouwen van Newmont in de Medische Zending. “Vanwege deze telehealth equipment staat de Medische Zending boven op de ladder.”

“Mensen zullen verhuizen naar Sipaliwini, niet vanwege de verkiezingen, maar gewoon vanwege de goede zorg die daar wordt geboden”

Centhia Rozenblad

Vooral de draagbare echo apparatuur vindt hij bijzonder. Jintie zegt dat al deze week te Drietabiki wordt begonnen met het trainen van medewerkers om verantwoord om te gaan met de apparatuur. (Bij)scholing is belangrijk voor en bij zijn organisatie. Zo is pas nog een training verzorgd in vaccinmanagement.

Jintie maakte van de gelegenheid bij de overdracht gebruik om Newmont ondersteuning te vragen voor het herstellen van het vliegveld te Langatabiki. De airstrip kan op dit moment niet worden gebruikt, waardoor het transport naar het gebied wordt bemoeilijkt.

Een deel van de medische apparatuur die Newmont heeft aangeschaft voor de Medische Zending.

Onderhoud

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benadrukte tijdens de overdrachtsceremonie dat bij zo een grote investering onderhoud zeer belangrijk is. “Er moet een plan komen voor het onderhoud, want er wordt vaak niet gedacht aan continuering en duurzaamheid.” Daarom zou volgens hem nu al geld moeten worden gereserveerd voor de continuïteit.

Centhia Rozenblad, voorzitter van het bestuur van de Medische Zending, onderschreef wat de bewindsman zei over onderhoud, maar beloofde dat dit is gegarandeerd. Met een knipoog naar het werk van de Medische Zending voorspelde ze dat “mensen zullen verhuizen naar Sipaliwini, niet vanwege de verkiezingen, maar gewoon vanwege de goede zorg die daar wordt geboden”.

Mogelijkheden

Javier Asin van Crown Agents, die onder meer verantwoordelijk is voor de technische begeleiding, benadrukte dat Suriname altijd alert moet zijn voor een volgende crisis. Hij verwees naar de wereldwijde Covid-19-pandemie die ook op de Surinaamse gezondheidszorg diepe impact heeft gehad.

Asin zei ook dat met deze schenking de zorg bij chronische ziekten kan worden geoptimaliseerd. Ook het monitoren van diabetes en de moeder en kindzorg zijn mogelijk met deze apparatuur. “Hiermee komen wij een stuk verder met ons zorgsysteem.” Shirley Sowma-Sumter, directeur externe relaties van Newmont Suriname, gaf aan trots te zijn dat het bedrijf weer één van zijn kernwaarden heeft kunnen waarmaken.

Javier Asin, Centhia Rozenblad. Luciën Kloof, Amar Ramadhin, Shirley Sowma-Sumter en Herman Jintie na de overhandiging van medische apparatuur.