Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Newmont in zwaar weer in Peru en Nieuw Zeeland

Newmont in zwaar weer in Peru en Nieuw Zeeland

Amerikaans goudmijnbedrijf wil twee mijnen in Nassaugebied Suriname

door Paul Kraaijer

PARAMARIBO – Al een paar maanden ondervindt de Amerikaanse goudmijnmultinational Newmont Mining Corporation (Colorado) in Peru en Nieuw Zeeland veel lokaal verzet. In de Peruaanse regio Cajamarca wil het bedrijf haar Conga-goudmijnproject van de grond krijgen. Maar, het gebied waar de grote goudmijn zou moeten komen, voorziet de lokale inheemse bevolking van drinkwater. Vier hoog gelegen bergmeren wil Newmont echter gaan vervangen door dumpplaatsen voor giftig mijnbouwafval en kunstmatige waterreservoirs. De inheemsen zijn bezorgd over de toekomst van hun watervoorziening en de te verwachten milieuschade.

Het verzet heeft er onder andere toe geleid, dat de regering van Peru dit voorjaar besloot om een nieuwe milieueffectrapportage te laten verrichten door drie onafhankelijke consultants uit het buitenland.

In de Cajamarca-regio heeft Newmont al zo’n twintig jaar een goudmijn, Yanacocha. Toen deze mijn in het gebied kwam werden door het bedrijf nieuwe banen beloofd voor lokale bewoners en ook kregen zij de toezegging dat het mijnbouwproces het milieu niet zou verontreinigen. Beide toezeggingen is het bedrijf niet nagekomen. Banen gingen naar buitenlanders en naar bewoners uit andere regio’s en zware metalen en andere giftige stoffen werden dagelijks gedumpt in de watervoorraden van de inheemsen.


Posted

in

by

Tags: