Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Net zoals artsen moeten journalisten zich constant laten trainen’

‘Net zoals artsen moeten journalisten zich constant laten trainen’

door Valerie Fris

PARAMARIBO — “Surinaamse journalisten moeten meer participeren in de regio. Er zijn genoeg mogelijkheden voor ‘gratis’ trainingen zowel online als fysiek.” Dit zegt Harvey Panka die drie weken geleden werd gekozen als voorzitter van de Association of Caribbean Mediaworkers (ACM).

Op 12 maart mocht hij als eerste Surinamer de scepter overnemen van de Guyanees Nazima Raghubir. Hij wil zich vooral inzetten dat journalisten hun beroep vrijelijk en objectief kunnen uitoefenen. Eén van zijn eerste acties is het voorbereiden van deelname van een ACM-delegatie aan een congres in Mexico  over onderzoeksjournalistiek. Het wordt georganiseerd door de Canadese organisatie Ifex, die zich inspant voor onder meer vrijheid van meningsuiting.

“Ik wil dat Suriname zichtbaarder wordt. We moeten meer halen uit ons lidmaatschap van de ACM”

Panka: “Helaas wordt de focus vaak gelegd op de Spaanstalige landen omdat die groter in aantal zijn. Men vergeet onze regio bijna, maar wij blijven vechten voor onze plek.” Door de taalbarrière geeft hij voor deelname aan het congres de voorkeur aan regionale verslaggevers die Spaans spreken en verstaan. Het congres wordt mogelijk in de tweede helft van dit jaar gehouden.

Bijscholing

ACM is steeds bezig te zoeken naar geld om trainingen te kunnen verzorgen. “Net zoals artsen steeds bijscholing nodig hebben, moeten journalisten zich constant laten trainen. Er komen steeds nieuwe technieken bij. Nu zijn het sociale media die informatie snel naar de bevolking brengen, maar het gevaar daarbij is dat er ook fake nieuws of desinformatie kan worden gegeven.

Daarom moeten we de journalisten blijven trainen om feiten weer te geven.” Panka wijst op de noodzaak van verificatie van informatie in het kader van betrouwbare voorlichting aan het publiek. “Verifieer wat jouw bronnen hebben doorgegeven.”

De ACM zal als overkoepelende organisatie in contact treden met lid organisaties, zoals de Surinaamse Vereniging van Journalisten, om zoveel mogelijk beroepsgenoten te betrekken bij haar activiteiten. Zelf heeft de moederorganisatie geen geld, maar door samen te werken met andere instanties kunnen beleidsdoelen worden uitgevoerd.

Zo is recent  een training verzorgd in samenwerking met de Amerikaanse ambassade. “Wij schrijven projecten, zoals hoe journalisten hun werk hebben kunnen doen tijdens de Covid-19-pandemie.  Deze soort zaken willen buitenlandse organisaties wel financieren.”

Taalbarrière

Eén van de obstakels voor Surinaamse journalisten om niet mee te doen aan trainingen die in of door het buitenland worden verzorgd, is de taal. Een groot deel van de landen in de regio is Engels sprekend wat voor sommige lokale verslaggevers reden is zich niet inschrijven. Daarom wil de ACM ook trainingen verzorgen aan haar leden in Engelse taalvaardigheid in zowel het spreken als schrijven. “Ik denk dat we vrezen dat we het niet kunnen. We onderschatten onszelf teveel. Alles van ons hier is Engels; onze kinderen praten Engels, dus wij moeten het gewoon durven.”

Het zijn vooral oudere generatie journalisten die deelnemen aan trainingen in het Engels. “We gaan ook werken aan de promotie. Ik wil dat Suriname zichtbaarder wordt. We moeten meer halen uit ons lidmaatschap van de ACM. Ik wil graag met de SVJ bekijken hoe we  journalisten nog meer kunnen betrekken bij het regionale.” Ondanks zijn drukke schema is Panka normaal actief binnen de journalistiek. Hij maakt nieuwsprogramma’s en andere producties bij televisiezender ATV.