Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Nederlanders helpen bij schedeloperaties in Suriname

Nederlanders helpen bij schedeloperaties in Suriname

PARAMARIIBO, 22 mei – Nederlandse chirurgen helpen bij het uitvoeren van schedelbasisoperaties in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. De ingewikkelde ingreep is al bij ruim vijftien patiënten succesvol verricht. De meest riskante gevallen zijn reeds behandeld. Bij deze negende editie worden ook kaakchirurgische ingrepen verricht.

De enige kaakchirurg die Suriname rijk is, staat op het punt op te breken. Dus is specialist Pieter Steinmetz meegereisd om enkele patiënten te behandelen. Bij de operaties blijkt vaak verwaarlozing een rol te spelen. Patiënten melden zich laat, vaak uit onwetendheid. “Dit heeft als gevolg dat het probleem ingewikkelder wordt. Maar tijdens deze missie helpen we zulke patiënten, waardoor ze niet speciaal naar het buitenland hoeven”, zegt Steinmetz tegenover de Ware Tijd.

De operaties zijn samen met twee Surinaamse neurochirurgen verricht. Die hebben een drukke praktijk. Maandelijks melden zich ruim achthonderd patiënten op de poli. Ruim tien procent meldt zich voor het eerst aan. Beiden zijn ingenomen met de hulp van de collega’s. Een operatie duurt ruim zeven uur. De jongste patiënt is een baby met misvormde schedel. “Het is een ingewikkelde operatie, maar de kans op slagen is groot”, aldus Steinmetz.