Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Nationaal Leger krijgt een miljoen euro aan materieel van Frankrijk

Nationaal Leger krijgt een miljoen euro aan materieel van Frankrijk

PARAMARIBO — Het wapenmagazijn en munitiedepot van het Nationaal Leger zijn uitgebreid en gemoderniseerd. Suriname heeft als onderdeel van de jarenlange defensiesamenwerking met Frankrijk, militair materieel ter waarde van een miljoen euro ontvangen. Dit laat de Communicatie Dienst Suriname weten in een persbericht.

De donatie bestaat grotendeels uit Famas-geweren en munitie, met als doel om het equipment van het Surinaams Leger te moderniseren voor de vele uitdagingen en bedreigingen nu en in de toekomst.

De formele overdracht heeft vrijdag plaats gevonden tijdens een bezoek van de Franse brigadier-generaal Marc Le Bouil aan minister Krishna Mathoera van Defensie en de bevelhebber van het Nationaal Leger, kolonel Werner Kioe A Sen.

Recent is ook de schietbaan in de savannah met assistentie van de Franse 9th Marine Infantry Regiment gerehabiliteerd. De donatie gaat gepaard met diverse trainingen voor Surinaams militair personeel.

Suriname en Frans-Guyana hebben met nagenoeg dezelfde uitdagingen te maken, waaronder de transnationale georganiseerde misdaad, drugshandel, illegale personen- en goederenverkeer, illegale visserij en illegale goudmijnbouwactiviteiten.

Deze zaken ondermijnen niet alleen de soevereiniteit van beide landen, maar zorgen ook voor vernietiging van de flora en fauna. “De overdracht van het militair materieel illustreert de bereidheid van beide landen om hun krachten verder te bundelen, met een grotere interoperabiliteit, om samen hiertegen te strijden”, luidt een passage uit het persbericht.

 

 
Foto4: De Franse brigadier-generaal Marc Le Bouil tijdens de ontmoeting met minister Krishna Mathoera. [Foto: CDS]