Home » Surinaams nieuws » Natio blijft na klinkende zege in A-divisie Nations League

Natio blijft na klinkende zege in A-divisie Nations League

Geen Copa América, maar Suriname mag nog wel blijven voetballen op het hoogste niveau van de Concacaf Nations League. Natio behield zijn plek in de A-divisie dankzij een klinkende zege op Grenada: 4-0. Ook overwinningen van Jamaica op Haïti en Honduras op Cuba hielpen daarbij.

De winstpartij zondagavond in het Franklin Essed Stadion is tegelijk de eerste overwinning voor Aron Winter sinds hij in maart aangesteld werd als nieuwe bondscoach van de nationale mannenvoetbalselectie. Onder Winter speelde Natio eerst gelijk tegen Mexico, daarna volgde een verlies tegen Puerto Rico, een gelijkspel tegen Grenada, een nederlaag tegen Cuba en weer een gelijkspel tegen Haïti afgelopen donderdag.

Waar Grenada de vorige maand op eigen bodem nog een punt uit het vuur sleepte tegen Suriname had het team van bondscoach Terence Connor geen schijn van kans in het Franklin Essed Stadion. Natio had een overwinning dringend nodig om niet uit de A-divisie te degraderen en maakte zijn intenties al vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk.

Sheraldo Becker scoorde bijna al binnen een minuut, maar zijn kopbal na een voorzet vanuit rechts ging net over. Elf minuten daarna kwam het eerste doelpunt alsnog. Djevencio van der Kust haalde vanaf de rand van het strafschopgebied uit en gaf Grenada-doelman Jason Belfon het nakijken.

De treffer van Van der Kust scheen een golf aan doelpunten te hebben veroorzaakt, want in de eerste helft scoorde Natio nog drie keer. Van der Kust was ook bij het tweede doelpunt betrokken, want het was een schot van de aanvaller die op het deklat uiteen spatte en in de rebound door teamgenoot Gleofilo Vlijter in het tweede doelpunt van de avond werd omgezet.

Het derde doelpunt was een creatie van Ridgeciano Haps die vanachter het standbeen voortrok en de bal na een miscommunicatie tussen Grenada-verdediger Jacob Bedeau en doelman Belfon in het lege doel zag rollen. De 4-0 op slag van rust ontstond net als de eerste twee goals eveneens uit een afstandsschot. Dit keer was verdediger Myenti Abena er bij de rebound als de kippen bij.

Na de pauze werd Natio nog een paar keer gevaarlijk, met name toen Vlijter van net buiten het gebied in de linkerbenedenhoek raak schoot. Het doelpunt werd naderhand echter afgekeurd vanwege buitenspel van een teamgenoot.

Winter pleegde in de tweede helft vijf wissels, waarvan die van Shaquille Cairo in de plaats van Vlijter in de 81ste minuut onder luid gejuich van het thuispubliek werd ontvangen. Ook Robinhood-clubgenoot Jamilhio Rigters, Marc Jozefzoon, Kelvin Leerdam en Shaquille Pinas hadden een invalbeurt.

Natio had bij het veiligstellen van zijn plek in de A-divisie ook wat hulp nodig van Jamaica en Honduras. Die twee landen versloegen in hun laatste groepswedstrijd respectievelijk Haïti (3-2) en Cuba (4-0). Jamaica eindigt als poulewinnaar met tien punten uit vier wedstrijden.

De Reggea Boyz stromen samen met nummer twee Honduras (7 punten) door naar de kwartfinale van de Nations League terwijl Suriname, die van de vijfde naar de derde plaats klimt en Cuba (elk 5 punten) beiden in de A-divisie blijven. Haïti (3 punten) en Grenada degraderen naar de B-divisie.