Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Nasleep onlusten Pikin Saron: Nog vijf verdachten opgebracht

Nasleep onlusten Pikin Saron: Nog vijf verdachten opgebracht

PARAMARIBO — Het gerechtelijk vooronderzoek (GVO), dat door het Openbaar Ministerie (OM) is gevorderd rond strafbare feiten die zijn gepleegd op 2 mei te Pikin Saron, is woensdag geopend door de rechter-commissaris. De vijf verdachten die alsnog zijn aangehouden en in verzekering zijn gesteld waren daarbij ook aanwezig met hun advocaten.

Het vijftal zit momenteel in voorlopige hechtenis. Ze zullen, net als de getuigen die door het OM zijn opgegeven, door de rechter-commissaris worden gehoord. Op welke dagen en tijdstippen moeten nog worden bepaald, schrijft het Korps Politie Suriname vrijdag op zijn website.

Onderzoek duurt voort

Donderdag had de unit Public Relations Openbaar Ministerie Suriname laten weten dat de KPS-afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) “een grondig onderzoek” doet naar het gebruik van vuurwapengeweld door de politie bij de aanhouding van verdachten op 2 mei te Pikin Saron. Daarbij kwamen Ivanildo Dijksteel (32) en Martinus Wolfjager (65) als gevolg van politiekogels om het leven.

Het OM meldt dat de verschillende politieambtenaren die betrokken waren bij de aanhouding van de verdachten bij proces-verbaal zijn verhoord. Ook zijn er getuigen gehoord en is er een reconstructie gehouden. De politieambtenaren zullen nu, op grond van hun eerder afgelegde verklaring en het resultaat van de reconstructie, nader bij proces-verbaal worden verhoord. Hetzelfde geldt voor enkele getuigen, die recent in beeld zijn gekomen.

Ook zal de afdeling Forensische Opsporing (FO) van het KPS een ballistisch onderzoek verrichten. Intussen heeft patholoog-anatoom Chan de letsels die hij tijdens de obductie heeft waargenomen, alsook de doodsoorzaak, toegelicht op het parket. Volgens het OM zullen de politieambtenaren nog op basis van deze toelichting worden gehoord. Het onderzoek duurt daarom voort.