Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Muurschilderingen aan de Jesserunstraat

Muurschilderingen aan de Jesserunstraat

PARAMARIBO- Ramon Kuster, Ernesto Saldi, Tiara Spalburg en Priya Jewa hebben in de afgelopen week aan de Jessurunstraat in Paramaribo muurschilderingen neergezet. Dit in het kader van het “Switi Rauw”, een project van Kevin Headley en Hedy Tjin.

Het project heeft drie doelen: Ten eerste stadsverfraaiing. Door middel van legale ’streetart’ wordt er toestemming gevraagd voor het beschilderen van muren en of plekken langs de weg. De binnenstad van Paramaribo wordt steeds vaker als vervallen, vies en lelijk beschreven.

De kunstenaars zeggen met deze ingrepen het stadsaanzicht te verfraaien. “De “rauwe” muren van Suriname zijn een prachtige ondergrond om diverse schilderingen aan te brengen. Dit levert een interessant contrast op.”

Een ander doel is het verlagen van een drempel. Kunstwerken zijn veelal te zien in galerieën en kunsthallen waar een selecte groep mensen naar toe gaat. Kunstwerken op straat kunnen gezien en bewonderd worden door een ieder. Belangrijk is dat de positiviteit van kunst door een ieder ervaren kan worden.

Bovendien willen de initiatiefnemers het publiek de kans te geven de artiesten beter te leren kennen. Het proces van de totstandkoming van een schilderij is zelden zichtbaar in het openbaar. “Switi Rauw’ is op straat, het schilderij ontwikkelt zich voor de ogen van voorbijgangers.

De kunstwerken die deze kunstenaars hebben neergezet, zijn één voor één van grote klasse. Het proces van de totstandkoming van deze kunstwerken is vastgelegd op film, deze filmpjes zullen binnenkort op internet en lokale televisie verschijnen. Zo kunnen ook personen buiten Suriname genieten van de nieuwe streetart in Suriname.

De Jesserunstraat is het startpunt van het project, Kevin en Hedy willen de binnenstad een nieuw aanzien geven. En op de meest onverwachte plekken moet kunst uitstralen! Beginnend met lokale kunstenaars, zal in de loop van de tijd ook met kunstenaars uit andere landen samengewerkt worden. Dit is een nieuwe fase van kunst in Suriname, zo wordt meegedeeld aan de redactie van GFC Nieuws. “Switi Rauw” werkt toe naar Carifesta 2013 in Suriname. Daar zal zij internationaal presenteren.

Het verfbedrijf Varossieau gelooft in het project en ondersteund de eerste stappen. De kunstwerken worden momenteel gefinaliseerd en zaterdag 12 mei a.s. zijn ze volledig te bezichtigen. Nu wordt reeds uitgekeken naar een volgende locatie zodat weer enkele werken kunnen worden neergezet. “Kunst zit niet stil, ’t is een voortdurend proces”, aldus dragers van dit bewonderenswaardig project.