Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » MuseumN8: Avondje kunst, cultuur en culinaire vertroetelingen

MuseumN8: Avondje kunst, cultuur en culinaire vertroetelingen

Tekst en beeld Sharon Singh

PARAMARIBO — Een cocktail sessie met podosiri en kasiri in het Surinaamsch Rumhuis van Suriname Alcoholic Beverage (SAB), een expositie geïnspireerd door 170 jaar Chinese immigratie in Readytex Art Gallery, een fotoshoot met Indiase kleding in het Lalla Rookh Museum en een rondleiding in de boomhutten van Clevia Park. Wie zaterdag van plan is de MuseumN8 te bezoeken, staat voor een moeilijke keus: vanaf vijf uur ’s middags zijn maar liefst elf musea – in Paramaribo en te Frederiksdorp in Commewijne – open met elk een lijvig programma bestaande uit tentoonstellingen, demonstraties en workshops.

MuseumN8 wordt na drie jaar weer gehouden en de deelnemende musea verwachten een goede opkomst. “Het is de eerste editie na Covid-19 en ik verwacht dat bezoekers wel nieuwsgierig zullen zijn naar wat we allemaal te bieden hebben”, vertelt Jacqueline Vreds van SAB. Haar bedrijf is één van de trekkers MuseumN8. Een grandtour binnen de productieruimte, rum tasting, cocktail sessie met podosiri en kasiri, spoken word door Zulile Blinker en een dansoptreden van Myztikalz zijn attracties die SAB tijdens de MuseumN8 aanbiedt.

“Aangezien we deze keer gratis busvervoer hebben, hopen we dat hierdoor de drempel lager zal zijn en meer bezoekers op de been zal brengen”

Gratis vervoer

Te Fredriksdorp in Commewijne-Noord zijn er twee activiteiten gepland: een wandeling door de Boni Trail, waarbij het slavernijverleden in woord en beeld de revue passeert en een rondleiding door het Verhalen Museum. “Aangezien we deze keer gratis busvervoer hebben, om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan Frederiksdorp, hopen we dat hierdoor de drempel lager zal zijn en meer bezoekers op de been zal brengen.”

Readytex Art Gallery heeft diverse kunstevenementen op haar programma staan. Onder de naam ‘Hakka Opera in Suriname’ draait een tentoonstelling geïnspireerd door de Chinese immigratie in Suriname. De curators Kit-Ling Tjon Pian Gi en Rinaldo Klas zijn aanwezig, de werken van de kunstenaars van deze kunstgalerij zijn natuurlijk te bezichtigen, er is een ‘meet the artists’-event met diverse kunstenaars, terwijl het programma eindigt met een demonstratie Chinese kalligrafie. Ook wordt er een fotostudio opgezet voor selfies en ussies.

Bij elk museum zullen er gerechten verkrijgbaar zijn die passen bij het thema. De deelnemende musea zijn: Surinaamsch Rumhuis (Cornelis Jongbawstraat), G-Art Blok Contemporary Art & Studio’s (Verlengde Keizerstraat), Clevia Park (Kasoedjieweg), Surinaams Museum (Abraham Crijnssenweg), Koto Museum (Prinsessestraat), Numismatisch Museum (Lim A Postraat), Surinaams Leger Museum (Memre Buku Kazerne/Verlengde Gemenelandsweg), Readytex Art Gallery (Steenbakkerijstraat), Lalla Rookh Museum (Lalla Rookhweg), Soeki Irodikromo Volksacademie voor kunst & cultuur (Jozef Israëlstraat) en Verhalen Museum/Boni Trail (Frederiksdorp, Commewijne).