Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Muilkorfwetten passen niet in een democratie en moeten daarom worden ingetrokken’

‘Muilkorfwetten passen niet in een democratie en moeten daarom worden ingetrokken’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Muilkorfwetten moeten worden ingetrokken want ze zijn een sta-in-de-weg voor het optimaal beleven van de democratie.” Zo sprak inleider Nita Ramcharan, hoofdredacteur van Starnieuws vrijdag in Grun Dyari, tijdens een openbare discussieavond georganiseerd door de Nationale Partij Suriname (NPS). Het thema was: Vrijheid van Meningsuiting in Suriname.

Ramcharan vindt het niet kunnen dat er al dertig jaar tevergeefs wordt gevraagd aan verschillende regeringen om de wet in te trekken. “Ook Chandrikapersad Santokhi die ooit minister van Justitie en Politie was, wilde meewerken aan het intrekken van die wet maar nu maakt hij gretig gebruik van diezelfde wet.”

Ramcharan doelt daarmee op de vele aanhoudingen van burgers voor het beledigen van de president. Naar verluidt is het aantal aanhoudingen voor het beledigen van de president sinds 2020, vele malen hoger dan in welke andere regeerperiode dan ook.

Grens

Ramcharan is van oordeel dat er een grens moet zijn over wat beledigen precies is en dat kan volgens haar alleen de rechter bepalen. De inleider maakte een listing met naam en datum van een groot deel van de burgers en activisten die zijn aangehouden, sinds het aantreden van de regering Santokhi.

Ivan Cairo, journalist en één van de panelleden van de discussie was het eens met Ramcharan over het intrekken van die wet. Cairo vindt het ook belangrijk dat leerlingen van de basisschool, zo jong al, moeten leren wat vrije meningsuiting is. Op die opmerking hebben mensen uit het publiek gereageerd en gaven aan, dat ervoor gewaakt moet worden dat vrije meningsuiting niet zal leiden tot respectloos gedrag van kinderen naar volwassenen.

Persvrijheid

Een ander punt dat Cairo aanhaalde is dat Suriname decennialang een grote mate van vrijheid van meningsuiting had, waardoor Suriname op plek nummer negentien stond van de persvrijheid index lijst van Reporters Without Borders. “Tijdens een moment van macht dronkenschap hebben de beveiligers van vicepresident Ronnie Brunswijk vorig jaar een journalist mishandeld tijdens de uitvoer van zijn werk.”

Dit heeft volgens de journalist erin geresulteerd dat Suriname is gedropt van plek negentien naar de 52ste plaats. “Ik geloof dat het een paar jaar zal duren voordat we weer op plek negentien komen of hoger”. De wet Openbaarheid van Bestuur is in dit verband dan ook erg belangrijk, vindt Cairo.  “Opeenvolgende regeringen hebben er geen werk van gemaakt. Er is wel over gesproken maar de wet is nooit ingediend’’, legt de journalist uit.

Een ander panellid van de discussieavond die goed bezocht was, is Glenn Truideman, journalist en programmamaker. Hij had het vooral over de oorsprong van de muilkorfwet sinds de negentiende eeuw, tijdens gouverneur Kielstra en dat die was ontstaan om de koning te beschermen tegen beledigingen. De participatie van het publiek aan de discussieavond is zeer actief te noemen.