Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Motie voor aanpak criminaliteit in Suriname afgewezen

Motie voor aanpak criminaliteit in Suriname afgewezen

De motie die was ingediend voor het aanpakken van de criminaliteit in Suriname is afgewezen met 27 tegen stemmen en 12 voor. Tijdens de algemene politieke beschouwingen was de hoge criminaliteit in Suriname een belangrijk onderwerp.

Het assembleelid Marinus Bee had de motie namens vijftien leden van de oppositie ingediend waarin om 10 miljoen SRD werd gevraagd om de criminaliteit een halt toe te roepen. Dit was volgens hem nodig omdat in de begroting voor 2017 maar SRD 1,5 miljoen wordt vrijgemaakt voor de aanpak van criminaliteit. Er waren meer tegenstanders dan voorstanders van de motie en dus heeft deze het niet gehaald. President Bouterse liet weten dat hij de bezorgdheid begrijpt. De regering is momenteel bezig met een integraal plan dat vandaag uitgewerkt zal worden. In samenspraak met de minister van financiën zal dan gekeken worden hoeveel geld er wordt vrijgemaakt voor de aanpak van criminaliteit. Volgens Bouterse zal de criminaliteit op een integrale manier moeten worden aangepakt. Dit in samenwerking met het korps politie, het nationaal leger en andere veiligheidsdiensten. Hierbij zal er speciale aandacht worden geschonken aan ‘Intelligence gathering’ en het in operatie brengen van het concept van Burgerveiligheid. Hierbij zullen de gemeenschap, particuliere bewakingsbedrijven en buurtorganisaties een rol spelen.

Volgens Krishna Mathoera van de VHP is er echt geld nodig om het huidige criminaliteitsprobleem grondig aan te pakken. Zij gaf aan dat veel middelen ontbreken bij politie waardoor er niet genoeg gedaan kan worden. Naomi Samidin van de NDP vond de motie stemmingmakerij. Volgens haar waren de mensen die nu aangeven dat er te weinig geld is in de regering. En die hebben te weinig gedaan om dit probleem te voorkomen. Daarnaast wordt er in de motie opgemerkt dat burgers het recht in eigen handen zullen nemen. Dit zou oproepen tot anarchie en chaos, wat voor meerderen ook een reden was om tegen te stemmen.