Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Monumentaal pand Mirandastraat 10 uit as herrezen

Monumentaal pand Mirandastraat 10 uit as herrezen

‘We gaan het weer bewoonbaar maken’

“Dit is voor ons een nieuwe mijlpaal. We hopen met onder andere de restauratie van dit gebouw dat de binnenstad langzaam weer tot leven komt”, zegt Clifton Braam, onderdirecteur van het directoraat Cultuur. Het op 18 september 2015 in brand gevlogen monumentaal pand aan de Mr. JC de Mirandastraat nummer 10, staat er weer zo goed als nieuw bij in de historische binnenstad van Paramaribo.

Tekst en beeld Audry Wajwakana

Afgelopen dinsdag is het gerenoveerde pand officieel opgeleverd door middel van de symbolische overhandiging van de sleutels. Het behoorde vόόr de brand van 2015 toe aan het ministerie van Justitie en Politie (JusPol), waarin de afdeling Vreemdelingen Zaken gehuisvest was. Bij de brand liepen de eerste verdieping en de zolder flinke brandschade op. Vanaf januari 2022 werd begonnen met de renovatie en herstelwerkzaamheden in het kader van het Paramaribo Urban Rehabilitatie Program (Purp).

Verhuur aan particulieren

De gehele restauratie nam vijftien maanden in beslag. De grootste uitdaging was de levering van hardhoutsoorten, waardoor het project werd vertraagd. Nu de restauratie volbracht is, behoort het pand niet meer toe aan JusPol. Dinsdag overhandigde Purp-programmacoördinator Natasja Deul de sleutel aan Braam, die de supervisie heeft over de Purp-projecten. Die overhandigde de sleutel op zijn beurt aan Kenneth Pinas, onderdirecteur Algemeen Beheer van JusPol, om hem direct weer terug in ontvangst te krijgen.

“Ik hoop dat het een meer publieke functie krijgt. Een kunstgalerij bijvoorbeeld, want daar heb je er meer wat aan als stad

Architect Philip Dikland

Purp is geïnitieerd door de regering en valt onder het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (OWC) in samenwerking met de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname. Minowc en JusPol hebben besloten dat het gebouw volledig commercieel wordt gebruikt, waarbij het (al dan niet opgedeeld) aan particulieren verhuurd zal worden.

Met een startkapitaal van 20 miljoen US dollar, gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, werd april 2019 begonnen met de historische binnenstad sociaal- economisch (weer) levendig te maken. Aangezien de historische binnenstad van Paramaribo op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, is het nodig om die panden ook te behouden. “Sommige mensen praten over een spookstad na de officiële werktijd en dat mag zo niet doorgaan” motiveerde Braam het Purp. “We gaan met particulieren die belangstelling hebben over hoe we het gebouw weer bewoonbaar kunnen maken.”

Stille getuigen

Het voormalige JusPol-gebouw bestaat uit begane grond, eerste verdieping en zolder. Er zijn volgens Satifa Menig, technisch specialist van Purp, minimale aanpassingen bij de restauratie gepleegd. De enige kleine noodzakelijke verandering is dat een stalen ligger bij de draagconstructie is geplaatst. “We konden ook weer hout gebruiken, maar dachten in termen van duurzaamheid”, zegt Menig. De zolder, die goeddeels door de brand was verwoest, is wel geheel herbouwd.

Kenneth Pinas (r), onderdirecteur Algemeen Beheer van JusPol, overhandigt de sleutels aan Clifton Braam, onderdirecteur Cultuur.

De eerste verdieping was gedeeltelijk verwoest. De sporen van de brand zijn hier in de balken van de draagconstructie meegenomen. Het ruwe gedeelte met kleine gaten zijn, ondanks de groene verf, nog goed waarneembaar. “Iedereen vraagt zich af waarom dat gedeelte er ‘slordig’ uitziet, maar dat zijn de brandbalken. Constructief zijn ze nog heel goed. Het leek me leuk om dat stukje geschiedenis erin te laten. Dus achter die ‘slordigheid’ zit een verhaal ”, zegt architect Philip Dikland. Er zijn nu rookmelders geïnstalleerd.

Spookstad

Dikland vertelt dat het pand hoogstwaarschijnlijk in 1750 werd gebouwd en de grote brand van 1821 heeft doorstaan. “Het heeft nog kolommen met kraaltjes, een bouwstijl die in de achttiende eeuw werd gebruikt. Die kolommen zitten nu verborgen in de wanden en dus niet meer waarneembaar.” Het was eerst een woonhuis, waarin de commandeur van de Troepenmacht van Suriname een tijdlang woonde. In de twintigste eeuw werd het een notariskantoor, en is de verdieping bijgebouwd.

Door de jaren heen werd het gebruikt door onder andere de Nederlandse ambassade, de Kamer van Koophandel en Fabrieken en tot aan de brand van 2015 dus door JusPol. Dikland hoopt net als alle Purp-betrokkenen dat het monumentaal pand nu een meer publieke functie krijgt. “Een kunstgalerij bijvoorbeeld, want daar heb je er meer wat aan als stad.”