Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Monument voor verzetsstrijders Mathoora, Ramjanee en Rajgaroo

Monument voor verzetsstrijders Mathoora, Ramjanee en Rajgaroo

PARAMARIBO — De Hindostaanse verzetsstrijders Mathoora, Ramjanee en Rajgaroo zijn maandag vereeuwigd met een monument naast het gebouw van de Staatsraad. De onthulling viel samen met de herdenking van 150 jaar Hindostaanse Immigratie.

President Chandrikapersad Santokhi betitelde Mathoora als de dapperste Hindostaanse verzetsstrijder. Ramjanee was een sociaal persoon, die zich ernstig stoorde aan de dehumanisatie van hem en zijn lotgenoten door de planters en de koloniale autoriteiten in Suriname. Hij was volgens het staatshoofd de belangrijke strateeg en verzetsstrijder en verzette zich tegen de onrechtvaardige behandeling, uitbuiting en marteling op de plantages. Jumpa Rajgaroo nam actief deel aan de grote opstand op plantage Zorg en Hoop, op 24 september 1884.

“Wij als regering gaan door met brengen van offers, maar nu voor de totale Surinaamse samenleving”

Santokhi zei dat het trio niet bang was om op te komen voor hun lotgenoten. “Ze kwamen op voor betere leef- en werkomstandigheden op de verschillende plantages. Ze hebben straffen gehad, maar zijn desondanks doorgegaan en hebben succesvol enkele opstanden geleid. Daarom moeten we hen vandaag en altijd eren voor alle offers, die zij voor ons hebben gebracht. Wij als regering gaan door met brengen van offers, maar nu voor de totale Surinaamse samenleving.”