Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Mogelijk duizenden slachtoffers door aardbeving en tsunami Sulawesi

Mogelijk duizenden slachtoffers door aardbeving en tsunami Sulawesi

Minstens 400 lichamen zijn geborgen van mensen die vrijdagavond om het leven kwamen toen een krachtige tsunami het Indonesische eiland Sulawesi (Celebes) trof na een aardbeving met een kracht van 7,5.

Duizenden gebouwen werden vernietigd waaronder een winkelcentrum, een hotel, restaurants langs de kust en enkele moskeeën.

De Indonesische vicepresident Jusuf Kalla zei tegen lokale media dat vermoedelijk duizenden mensen zijn gestorven en dat een onbekend aantal slachtoffers door het terugtrekkende water is meegesleurd naar zee.

Op beelden gemaakt door ooggetuigen is duidelijk te zien dat veel latere slachtoffers het gevaar niet in de gaten hadden en gewoon op het strand bleven, terwijl de eerste golf reeds zichtbaar was.

Inwoners van Palu, de hoofdstad van de provincie Sulawesi Tengah (Midden-Celebes), een stad met bijna 300.000 inwoners, zeggen dat zij het tsunami-alarm niet hebben gehoord.

Ook het waarschuwingssysteem dat sms-berichten moest zenden naar bewoners werkte niet, omdat telefoonpalen vanwege de aardbeving waren omgevallen.

Er is felle kritiek op het Indonesische bureau voor meteorologie en geofysica omdat het zijn tsunamiwaarschuwing introk, iets meer dan een half uur nadat de aardbeving toesloeg.

Foto: Heidi Soosalu