Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ministerie AWJ: ‘Verkiezingen leiding Jeugdraad Suriname transparant verlopen’

Ministerie AWJ: ‘Verkiezingen leiding Jeugdraad Suriname transparant verlopen’

PARAMARIBO — De Communicatie Unit van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken schrijft maandag in een persbericht dat de verkiezingen van de leiding van de Jeugdraad Suriname “vlot en transparant” zijn verlopen. “Middels deze verkiezingen heeft de Jeugdraad Suriname bewezen dat jongeren in staat zijn om op een democratische manier een eigen leiding te kiezen”, prijst het ministerie het orgaan.

Onder anderen Ceejay Wiebers, die zich verkiesbaar had gesteld voor de functie van ondervoorzitter, heeft op zijn Facebookpagina kanttekeningen geplaatst over de stembusgang van vrijdag. Daarbij werd Rajeev Goerdin gekozen als voorzitter, Gracelynn Amautan als ondervoorzitter en Xemilya Asanredjo als plaatsvervangend ondervoorzitter.

Verkiezingscommissie

AWJ, die praat over “een spannende verkiezingsstrijd”, zegt dat de verkiezingscommissie bestond uit leden van de Jeugdraad Suriname. Het orgaan werd op 26 augustus tijdens een vergadering in het leven geroepen en bestond uit Derfynio Engeso (voorzitter), Refaja Lindveld (ondervoorzitter), Ashish Kalisingh (secretaris) en de leden Riquella Olan, Magavia Jeroe, Mangali Pikientio en Thiara Amatmohamed.

Volgens het ministerie heeft de verkiezingscommissie tussen 26 augustus en 8 september twee officiële vergaderingen gehad waarbij de verkiezingen zijn voorbereid. “Daarnaast is er digitaal met elkaar gecommuniceerd.”

Stemverhoudingen

Vrijdag waren 26 van de 29 leden van de Jeugdraad Suriname aanwezig. Twee van de drie die er niet waren, hadden te maken met een overmachtssituatie. Dat duo had dezelfde dag een collega-Jeugdraadslid gemachtigd om namens hen te stemmen. Daardoor zijn er 28 stemmen uitgebracht.

Goerdin, Ilaisa Panka, Shemar Rier en Brandon Wazirali deden een gooi naar het voorzitterschap. Met veertien stemmen kreeg Goerdin veruit de meeste leden achter zich. Panka eindigde met zeven en Rier met vijf. Niemand stemde op Wazirali, terwijl er twee ongeldige stemmen waren.

Amautan, Abigail Bottse, Sercheenio Moeljakarta en Ceejay Wiebers waren de kandidaten voor het ondervoorzitterschap. Met dertien stemmen werd Amautan gekozen. Moeljakarta kreeg twaalf, Wiebers één en Bottse geen. Ook bij deze verkiezing waren er twee ongeldige stemmen.

Voor de functie van plaatsvervangend ondervoorzitter hadden Asanredjo, Georgy Kwadjanie en Achive Olan zich verkiesbaar gesteld. Kwadjanie trok zich volgens het minister terug wegens persoonlijke redenen. Asanredjo kreeg uiteindelijk veertien stemmen en Olan twaalf. Twee stemmen waren ongeldig.