Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Minister Vorswijk focust zich nu op oude grondaanvragen

Minister Vorswijk focust zich nu op oude grondaanvragen

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Ik focus mij nu op de mensen die tientallen jaren geleden gronden hebben aangevraagd. Wanneer we klaar zijn met die categorie gaan we terug naar de mensen die online hebben geregistreerd”, zei minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer woensdag bij aanvang van de wekelijkse vergadering van raad van ministers.

De online registratie gaat nog door maar de minister zegt vooral te werken aan ‘oude’ aanvragen. Heel binnenkort zal zij grondpapieren uitreiken in het district Nickerie. Daarna volgen de districten Wanica en Saramacca.

Compensatie landbouwers

Minister Vorswijk ging woensdag ook in, op het dispuut dat is ontstaan bij het zogenoemde Zustersproject in het district Commewijne waar via de bond bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, gronden zijn gereserveerd voor de verpleegkundigen.

Twaalf landbouwers die jarenlang bezig waren op het stuk grond willen gecompenseerd worden. Zij waren reeds in gesprek met het AZP maar hebben aangegeven dat de compensatie die ze zullen krijgen, niet groot genoeg is.

Het ministerie heeft de groep landbouwers ontvangen om te komen tot een oplossing. Voor de minister is een compensatie op een andere locatie en met een grotere oppervlakte, de beste oplossing.

Mennonieten

De geruchten als zou de staat de Mennonieten die zich willen vestigen in Suriname, van een stuk grond zal voorzien, berusten niet op waarheid, laat minister Vorswijk weten. “De president heeft in het parlement duidelijk aangegeven dat de staat de Mennonieten geen grond gaat geven. Ze moeten zelf kopen dus het ministerie van GBB is hier niet bij betrokken”. Vorswijk benadrukt dat de groep zelf eigendomsgrond of grondhuur moet kopen bij een grootgrondbezitter en dus geen domeingrond zullen krijgen van de Staat.