Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Minister Ramadhin garandeert: ‘Genoeg insuline in voorraad’

Minister Ramadhin garandeert: ‘Genoeg insuline in voorraad’

PARAMARIBO — De voorraad insuline zal met de bestelling van volgende week tot eind 2023 zijn gegarandeerd. Die garantie heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid donderdag gegeven in het parlement. “Wij hebben voldoende Penfill Insulin Mixtard kort en lang binnen”, aldus de bewindsman.

Met de huidige voorraad wordt zeker de komende drie maanden overbrugd, stelde Ramadhin op basis van een overzicht dat het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) aan zijn ministerie heeft doen toekomen. Hij zei in De Nationale Assemblee dat er eind augustus een lading wordt verwacht, terwijl komende week nog een bestelling wordt geplaatst voor de resterende maanden van het jaar.

“De planning is om in de eerste week van augustus de RGD goed voorzien te hebben van babyvoeding, waarna de moeders de babyvoeding kunnen verkrijgen”

Volgens de bewindsman hanteert de BGVS, als belangrijkste voorziener van insuline aan alle apotheken in het land, een inkoopprijs van SRD 255 per stuk voor de apotheken. “Rekening houdend met de geldende winstmarge van maximaal 35 procent, zou er dus in principe nooit sprake moeten zijn van dergelijke bedragen – tussen SRD 1.700 en 2.000 voor een flacon insuline – tenzij een apotheek op zichzelf insuline importeert.” Hij zei zwart op wit het bewijs van het Staatsziekenfonds te hebben dat de zorgverzekeraar 100 procent insuline voor zijn verzekerden vergoedt.

Babyvoeding

Met de registratie en distributie van babyvoeding – de regering is in oktober 2021 gestart met het verstrekken van babyvoeding aan ouders van geregistreerde zuigelingen – verloopt het volgens Ramadhin vlot. “De links voor registratie zijn te vinden op de website (van het ministerie) en de distributie is goed geregeld bij de Regionale Gezondheidsdienst.”

Wel gaf hij toe dat er “op meerdere momenten” is geconstateerd dat de financiële afhandeling niet altijd vlot gaat. Daarom zijn de nodige voorzieningen getroffen om de betalingen aan de leverancier vlot te trekken. Er is daarbij advies ingewonnen van het ministerie van Financiën en Planning.

Registraties zijn tot nu toe in volle gang. “De planning is om in de eerste week van augustus de RGD goed voorzien te hebben van babyvoeding, waarna de moeders de babyvoeding kunnen verkrijgen.” Tussen januari en met 24 juli hebben 4.290 moeders hun baby’s geregistreerd. Het ligt in de bedoeling om de resterende vier maanden de nieuwe registraties nog volgens de huidige prijs van de leverancier van babyvoeding te voorzien.

Volksgezondheid heeft een project van vijfduizend nieuwe baby’s dit jaar. Volgens de bewindsman is heel zelden een afwijzing, “omdat het echt personen zijn die daartoe behoeftig zijn”.