Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Minister Ori: ‘Alle leerlingen zullen geplaatst worden’

Minister Ori: ‘Alle leerlingen zullen geplaatst worden’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — Vroeg opstaan en in een lange rij eindeloos wachten. Ook dit jaar hetzelfde beeld van ouders die kosten noch moeite hebben gespaard om een plek voor hun zoon of dochter te vinden op een school.

“Ik sta hier vanaf half zeven en toen waren er al ongeveer veertig mensen voor me, sommigen waren er al om half vijf vanmorgen. Aan het begin was er nog een nette rij maar plotseling was er alleen maar chaos”, beklaagt een ouder zich die woensdagmorgen haar zoon wilde inschrijven op de Lagere Technische School (LTS) aan de Mr.J.Lachmonstraat. Haar zoon is vanuit het tiende leerjaar uitgestroomd en hij moet nu conform het schooladvies ingeschreven worden.

“Het geeft wat irritaties en het systeem zorgt waarschijnlijk ook voor frustraties maar wij zullen stuk voor stuk werken aan plaatsing van alle kinderen”

Onderwijsminister, Henry Ori

Registratie

Behalve dat er onvoldoende leerkrachten beschikbaar waren om de gegevens van leerlingen op te nemen, bleek dat de ouders zich slechts konden registreren. “We kregen pas later te horen dat wij op 26 Augustus terug moeten met onze stukken om te horen als er plaatsingsmogelijkheid is voor ons kind. LTS 2 is het dichtstbij van waar we wonen dus ik ga echt stennis maken als blijkt dat mijn zoon niet ingeschreven kan worden”, zegt de geïrriteerde moeder.

Zij vindt dat het systeem op deze manier niet werkt en dat het ministerie weinig doet om de inschrijvingen op de scholen anders aan te pakken. Het is ook niet duidelijk welke richting de leerlingen kunnen kiezen omdat ze vooraf niet zijn geïnformeerd. Bij de registratie werd wel al een richting, zoals werktuigbouwkunde vermeld achter de naam van elke leerling.

Plaatsing

Minister Henry Ori ging woensdag kort hierop in, voor aanvang van de vergadering van de raad van ministers. Hij was ervan op de hoogte dat er lange wachtrijen waren bij de verschillende scholen voornamelijk bij de technische en de beroepsgerichte scholen.

“Het geeft wat irritaties en het systeem zorgt waarschijnlijk ook voor frustraties maar wij zullen stuk voor stuk werken aan plaatsing van alle kinderen”. De bewindsman stelt dat de leerlingen die nog geen plek hebben gevonden voor een plaatsingscommissie zullen verschijnen.

De minister begrijpt dat er veel leerlingen zijn die naar de beroepsgerichte scholen moeten en dat er niet overal plekken zijn. Vanwege het nieuw onderwijssysteem worden leerlingen na het examen van leerjaar 10 die het vakkenpakket niet hebben gehaald voor de mulo, geadviseerd om zich dan in te schrijven op een Technische school of het Lager Beroeps Onderwijs.