Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Minister Jubithana tolereert geen corruptie op TCT

Minister Jubithana tolereert geen corruptie op TCT

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) staat geen corruptie toe op zijn ministerie. De bewindsman reageerde woensdag voor aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers (RvM) op wat er tijdens de recente discussieavond van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) werd gesteld, namelijk dat corruptie hoogtij viert op TCT. Dit zou ook de reden zijn dat deze sector niet geordend kan worden.

“Ik sta niet open voor corruptie en frauduleuze handelingen. Als er sprake is van fraude moeten we dat soort zaken aanpakken”, zegt de minister. “Als een directeur roept dat er sprake is van corruptie, moet het serieus genomen worden”, voegt hij eraan toe.

De bewindsman zal personen zelf naar het Openbaar Ministerie (OM) begeleiden mocht er sprake zijn van corruptie binnen zijn ministerie. “Vanaf mijn aantreden is mij gezegd om rekening te houden met heel wat zaken”, onthult minister Jubithana.

Hij zegt ook tegen de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) duidelijk te hebben gemaakt dat hij niet openstaat voor corruptie. Volgens Jubithana zijn er weliswaar 900 nieuwe aanvragen voor busvergunningen, maar er moet gekeken worden naar de prioriteiten en behoeften van de samenleving. Hij is wel voorstander van het ordenen en professionaliseren van de sector.

De bewindsman zegt er ook nooit een geheim van te hebben gemaakt dat het ontbreekt aan capaciteit op zijn ministerie. Ook ontbreekt het volgens hem aan kennis en knowhow. Hij denkt aan een autoriteit voor de bussector. Gedacht wordt aan het omzetten van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) naar een autoriteit. Jubithana ziet verbetering bij de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) alsook bij de luchtvaartautoriteit.

De TCT-minister laat zijn gedachten gaan over het aanschaffen van nieuwe bussen. Hij denkt dan aan het schoolvervoer en vervoer voor personen met een beperking. TCT heeft in samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en het NVB een onderzoek uitgevoerd naar hoe de bussector te reguleren. De middelen om het project uit te voeren, moeten volgens de bewindsman worden vrijgemaakt.