Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Minister Dasai ontkent verantwoordelijkheid voor informatie calciumoxide bij Afobaka-stuwdam

Minister Dasai ontkent verantwoordelijkheid voor informatie calciumoxide bij Afobaka-stuwdam

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), zegt dat hij niet verantwoordelijk is voor het vrijgeven van informatie over de calciumoxide, die is aangetroffen en verwijderd rondom de Afobaka-stuwdam. Hij benadrukt echter dat de stof die daar is gevonden, nabij de oever, wel degelijk is onderzocht. Daarnaast weerlegt hij de bewering dat de stof cyanide zou zijn.

“Wij kunnen niet uitkomen, omdat wij niet degenen zijn die ons bezig hebben gehouden met het onderzoek. Het is iets van het ministerie van Justitie en Politie, omdat zij belast is met het onderzoek en ook het verhoren van de verdachten,” zei Dasai.

Bewoners van het district Brokopondo hebben hun bezorgdheid geuit over de zakken met vermoedelijk cyanide die verdwenen zijn in het Afobaka-stuwmeer tijdens het laden van een boot. De bewoners sloegen alarm omdat ze vreesden dat het drinkwater niet langer veilig was, wat volgens hen zou leiden tot een onveilige situatie in het district.

Volgens de bewoners zou het cyanide meegenomen worden naar de Grankreek in Boven-Suriname, met als doel daar te worden gebruikt op een locatie genaamd ‘Kanbove’.

Voor de bewoners blijft het nog steeds onduidelijk wat er precies in de zakken zat, die zijn verdwenen in het stuwmeer. Er wordt volgens hun alleen gesproken over de zakken die bij het Afobaka-stuwmeer lagen en in beslag zijn genomen, maar er wordt niet vermeld wat er ontbreekt en wat er verder is meegenomen.

Er is geen onderzoek gedaan naar de persoon die de andere zakken in de boot heeft geladen. Er wordt niets meer gezegd over deze kwestie en de bewoners weten niet wat er precies aan de hand is, voegen de bewoners eraan toe.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, zei woensdag vóór de vergadering van de ministerraad dat hij nader overleg zal hebben met het Openbaar Ministerie (OM). Van het OM heeft hij onlangs een brief ontvangen over deze kwestie.

Hoewel er geen cyanide is aangetroffen, werden er materialen gevonden waarin mogelijk resten van cyanide aanwezig kunnen zijn als gevolg van een specifiek verwerkingsproces. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit geen cyanide is, merkte hij op.

Amoksi geeft aan dat cyanide wordt gebruikt door grote goudmaatschappijen zoals Newmont en Rosebel Goldmines, en dat het legaal wordt geïmporteerd.

Ettiene Gorre, een consultant en expert die door de politie en door andere instanties is gehoord, dringt er bij de autoriteiten op aan om duidelijkheid te verschaffen over de in beslag genomen en opgeslagen calciumoxide. Volgens hem is de lading onnodig gecriminaliseerd.