Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Mini-Gezondheidsbeurs om taboe te  doorbreken

Mini-Gezondheidsbeurs om taboe te  doorbreken

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — In verband met Wereldgezondheidsdag vrijdag heeft het Diakonessenhuis donderdag een mini-Gezondheidsbeurs georganiseerd met als thema: ‘Blijf Gezond’. Bezoekers konden informatie verkrijgen over somberheid en depressiviteit, de hoeveelheid benodigde suikers en zouten die de mens per dag naar binnen mag werken en de juiste slaaphouding.

Verschillende afdelingen van het ziekenhuis deden mee zoals het laboratorium waar bezoekers ook de kans kregen om met een microscoop kankercellen te bekijken, de apotheek, Fysiotherapie, Diëtetiek, Psychologie en Logopedie.

“Wij zijn geen ‘law man datra’ maar je kunt bij ons bijvoorbeeld terecht voor angst -en paniekaanvallen, piekeren, rouwverwerking,  een laag zelfbeeld en traumaverwerking”

Dahira Pollack, psycholoog

Taboesfeer

Yverne Paulsbroek, manager Paramedische diensten van het ziekenhuis laat weten dat het doel van de beurs is om bepaalde ziektes en aandoeningen uit de taboesfeer te halen. Ook aan de hiv-zorg werd aandacht besteed. Er werd onder andere een demonstratie gegeven, door de afdeling opleiding over de verschillende vormen van seksueel contact. Compleet met een pop op één van de bedden van het ziekenhuis werd het verhaal op spannende wijze verteld door de ‘zusters’.

Paulsbroek: “We hebben geprobeerd het heel interessant en interactief te houden zodat het voor een ieder te begrijpen is.” Aanwezigen konden recepten voor gezonde drankjes zonder toegevoegde suikers verkrijgen maar ook proeven. Van de verschillende voedingswaren die de mens elke dag gebruikt zoals kaas, pindakaas en salamiworst werd er in een buisje aangegeven hoeveel zout zo’n product bevat tegenover de benodigde dagelijkse hoeveelheid.

Om de taboe van het bezoeken van een psycholoog te doorbreken had psycholoog Dahira Pollack een quiz en weetjes over de verschillende stress-factoren die een mens kan ervaren. “Wij zijn geen ‘law man datra’ maar je kunt bij ons bijvoorbeeld terecht voor angst -en paniekaanvallen, piekeren, rouwverwerking, een laag zelfbeeld en traumaverwerking.

Gelukkig merk ik dat steeds meer mensen in Suriname gebruik maken van de diensten van een psycholoog”, zegt Pollack. Alleen met de dekking van de kosten door de verzekeringsmaatschappijen blijft er nog een drempel die zij graag spoedig weggewerkt ziet.

De Diëtist verteld over de hoeveelheid zout en suikers die wij dagelijks nodig hebben in tegenstelling tot wat de mens echt gebruikt.