Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Minder presteren door hogere beloning

Minder presteren door hogere beloning

Als mensen veel geld krijgen voor een bepaalde taak, kunnen ze zo bang worden om dat geld te verliezen, dat ze minder goed presteren.

Dit concluderen onderzoekers van het California Institute of Technology (Caltech) donderdag in het vakblad Neuron.

Het lijkt zo logisch: hoe meer mensen betaald krijgen, hoe harder ze werken en hoe beter ze presteren. Maar deze logica blijkt alleen op te gaan wanneer er weinig op het spel staat. Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen minder goed presteren als ze te veel betaald krijgen.

Een verklaring hiervoor ontbrak vooralsnog. Nu blijkt dat hoe banger iemand is om de beloning te verliezen, hoe minder hij presteert.

De onderzoekers trainden een groep vrijwilligers om met hun wijsvinger een object op een computerscherm binnen twee seconden naar een bepaalde plek te bewegen. Ze maakten deze taak even moeilijk voor iedereen. Zo kregen mensen die heel goed waren een kleiner object en mensen die minder bedreven waren een groter object.

Na deze training namen de vrijwilligers plaats in een fMRI scanner, een apparaat dat meet hoeveel bloed er door iemands hersenen stroomt. In het algemeen geldt dat hoe meer bloed er stroomt, hoe actiever iemands hersenen zijn. Zo is te zien welke hersengebieden actief werden.

De vrijwilligers kregen telkens een andere beloning als ze het object binnen de tijd naar de goede plek bewogen. Nadat ze dit honderden keren hadden gedaan, zagen de onderzoekers dat ze beter presteerden als daar een hogere financiële beloning tegenover stond.

Dit gold tot een bepaald bedrag, wat voor elke persoon anders was. Zodra ze meer kregen dan dat bedrag, gingen ze minder goed presteren. De hoogte van dit bedrag hang af van hoe groot iemands angst is om geld te verliezen.

Het onderzoek kan gebruikt worden om voor het ontwikkelen van nieuwe manieren om mensen te motiveren voor optimale prestaties. Ook kunnen mensen getraind kunnen worden om minder angstig te zijn voor verlies.

(nu.nl)


Posted

in

by