Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » “Miljardair wijnverzamelaar verkoopt enkele flessen Bourgogne voor miljoen.

“Miljardair wijnverzamelaar verkoopt enkele flessen Bourgogne voor $50 miljoen.

Toen Pierre Chen een universiteitsstudent was en net oud genoeg was om alcohol te kopen in Taiwan, begon hij flessen Bordeaux te kopen. Al snel, of in ieder geval toen hij het zich kon veroorloven, verschoof zijn focus naar Bourgogne. Hij studeerde af met een ingenieursdiploma, richtte een elektronicabedrijf op en werd miljardair.

Chens wijnverzameling groeide uit tot een omvang die niet meer in een kast onder de trap paste. Nu is hij van plan om een deel van zijn wijn te veilen, met verwachtingen om $50 miljoen op te halen, waarmee het de meest waardevolle verzameling ooit wordt verkocht. Hij verkoopt 25.000 flessen in een reeks veilingen die in november zullen plaatsvinden in Hongkong, Parijs, Bourgogne en New York.

“Hij keek het afgelopen jaar of zo naar zijn wijnkelder en realiseerde zich dat er meer wijn is dan iemand in een mensenleven zou kunnen drinken,” zei George Lacey, hoofd wijn voor Azië bij Sotheby’s, die de veilingen organiseert.

Chen, nu in de zestig, verkocht een kleiner deel van zijn verzameling in 2021, bestaande uit enkele honderden kavels, voor $15 miljoen. Deze grotere verkoop zal nog steeds slechts een fractie van zijn totale verzameling omvatten, volgens Sotheby’s. Het bevat een rode Bourgogne, Domaine de la Romanée-Conti La Tâche uit 1971, met drie liter van de wijn in een jeroboam, waarvan wordt verwacht dat deze tot $140.000 opbrengt. Er zijn ook twee methusalemflessen, flessen met elk zes liter van dezelfde wijn, waarvan wordt verwacht dat ze elk tot $190.000 zullen opleveren.

Lacey merkte op dat hij met Chen had gedineerd en dat de verzamelaar vaak de voorkeur gaf aan het schenken van wijn uit jeroboams of magnums. “Als je 12 of 15 mensen te eten krijgt en je opent drie of vier flessen uit hetzelfde jaar, dan kunnen er verschillen tussen de flessen zijn,” zei hij.

Ook te koop zijn zes magnums van Vosne-Romanée Cros Parantoux, van Henri Jayer, een wijnmaker die bekend staat als de ‘peetvader van Bourgogne’. Van elk van deze magnums wordt verwacht dat ze voor $70.000 worden verkocht. Lacey zei dat Chen elke fles in zijn collectie had gekocht in de verwachting dat hij die ooit zou serveren of drinken.”