Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Miljardair wijnverzamelaar verkoopt enkele flessen Bourgogne voor miljoen

Miljardair wijnverzamelaar verkoopt enkele flessen Bourgogne voor $50 miljoen

De miljardair wijnverzamelaar Pierre Chen verkoopt een deel van zijn wijnverzameling, met een geschatte waarde van $50 miljoen. Chen begon als student met het kopen van Bordeaux-wijnen en schakelde later over naar Bourgogne. Na een succesvolle carrière als ingenieur en ondernemer is zijn wijnverzameling uitgegroeid tot een enorme omvang. Hij gaat 25.000 flessen wijn veilen in verschillende steden, waaronder Hong Kong, Parijs, Bourgogne en New York. De verkoop omvat zeldzame flessen, zoals een rode Bourgogne van Domaine de la Romanée-Conti La Tâche uit 1971, die tot $140.000 per fles kan opbrengen. 

Chen realiseerde zich dat hij te veel wijn had om zelf te consumeren en besloot een deel van zijn verzameling te veilen. George Lacey, hoofd wijn voor Azië bij Sotheby’s, die de veilingen organiseert, merkte op dat Chen vaak de voorkeur geeft aan het schenken van wijn uit jeroboams of magnums.

De veiling omvat ook wijnen van Henri Jayer, bekend als de ‘peetvader van Bourgogne’, en wordt verwacht een van de meest waardevolle wijnverzamelingen ooit te zijn.

In Suriname is wijn niet zo populair als in sommige andere culturen en landen. Hier is rum vaak populairder vanwege de lange geschiedenis van rumproductie in het land. Hoewel dure wijnsoorten slechts voor enkelen toegankelijk zijn, geniet de gemiddelde persoon van een fles wijn van $12. In de wereld zijn er mensen die flessen wijn van $140.000 drinken, maar dit zijn meestal de superrijken en wijnkenners. Vaak wordt wijn ook gezien als een investering.