Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Mickey Siporah schildert Kenny B en Psycho

Mickey Siporah schildert Kenny B en Psycho

door Shanavon Arsomedjo

PARAMARIBO — “Ik doe mijn haar in een staart, zet de muziek van de artiest op en ga dan helemaal los, terwijl ik aan het schilderen ben.” Mickey Siporah heeft een zodanige liefde voor muziek van Afro-Amerikaanse artiesten, in het bijzonder soul en jazz, dat ze besloot om portretten van hen te maken. Ze pakt een foto van de artiest en probeert die op haar eigen, creatieve manier na te schilderen. Tupac, Bob Marley, Diana Ross en Mary J. Blige zijn slechts enkele van de velen die ze heeft geschilderd.

Maar haar interesse gaat ook uit naar Surinaamse Afro-artiesten. Toen een goede vriend haar kennis liet maken met de muziek van Psycho, raakte ze verliefd op het nummer ‘Enjoy mi life’. Doordat Siporah hem een unieke artiest vindt met een leuke uitstraling, besloot ze een schilderij van Psycho te maken. “Ik hou van dingen die het uiterlijk van een persoon afmaken. Dat extra coole tintje, dat schilder ik graag. Bij Psycho zijn dat zijn sieraden en accessoires, zoals zijn bril en riem. Ik vind het leuk om zulke details te schilderen.”

“Ik doe mijn haar in een staart, zet de muziek van de artiest op en ga dan helemaal los”

Het schilderij is afgewerkt met gouden details en een goudkleurige achtergrond. Hoewel het niet gemakkelijk was om het aan Psycho te overhandigen, is het haar gelukt hem bij zijn eerste tour naar Nederland te ontmoeten. Ze mocht naar een soundcheck om het aan te bieden. “Het was een leuke ontmoeting met een hele beleefde jonge artiest. Voor mij was dit ook een mooie ervaring.”

(lees verder onder de foto)

Ook Psycho (l) werd vereeuwigd door Mickey Siporah (r).

Kenny B

Siporah heeft ook veel bewondering voor Kenny B. Ze luistert al heel lang naar zij nummers en vindt hem een leuke en getalenteerde artiest. De kunstenares luistert niet graag naar Nederlandstalige muziek, maar naar die van Kenny B wel. “Hij is iemand van wie ik fan ben en naar wiens muziek ik graag naar luister. Daarnaast is hij een ontzettend populaire artiest, die niet vergeet waar hij vandaan komt. En daar hou ik van.”

Wat Siporah speciaal vindt aan hem is dat hij altijd met een pangi loopt. Dat heeft zij dus verwerkt in haar schilderij. “Nadat ik de juiste foto vond, ging ik aan het werk, maar was niet tevreden met de achtergrond. Naar mijn gevoel ontbrak er iets aan. Totdat ik op een dag in Rotterdam was en in een Surinaamse toko een pangi zag waar Kenny ook vaak mee loopt. Ik besloot die te kopen en als achtergrond erbij te doen.”

Ondanks haar allergie voor epoxy, heeft ze er toch alles aan gedaan om het schilderij daarmee af te werken. “Ik kreeg hulp van een vriend, maar wilde het toch zelf doen. En na extra bescherming, kleding en maskers, is het me gelukt. Het was de moeite waard.” De kunstenares kreeg de kans om het schilderij aan de zanger te overhandigen tijdens het Kwakoe Festival van dit jaar. “Hij was er heel blij mee. Ik was blij en voelde me trots om hem te ontmoeten.”

(lees verder onder de foto)

Foto / privécollectie
Mickey Siporah (r) heeft tijdens het Kwakoe Festival het portret van Kenny B kunnen overhandigen aan de zanger. Ze kijkt met genoegen terug op dat moment.-.

Creatief

Siporah is altijd al creatief geweest. Zo deed ze onder meer aan muziek en maakte kostuums voor kinderen. Tien jaar geleden had zij een partner die meubelmaker was. Hij vond uiteindelijk dat de meubelstukken ‘een persoonlijk tintje’ moesten krijgen en ze kwam op het idee om portretten op het meubilair te schilderen. Dat vond hij een mooi idee en ze ging voor hem aan de slag. Zo heeft zij hem ook aan het schilderen gekregen.

Maar Siporah schildert niet alleen portretten van artiesten. Zij kan, zo nu en dan, ook op speciaal verzoek een schilderij voor iemand maken. Ze noemt de dochter van een collega die zou trouwen. De vader van deze collega zou haar dochter ‘weggeven’, maar kwam kort vóór het huwelijk te overlijden. Dus werd aan Siporah gevraagd om een schilderij te maken waar het erop lijkt alsof opa zijn kleindochter weggeeft. Zij heeft hiermee bijgedragen aan een heel emotioneel moment.

De kunstenares heeft intussen ook interesse in fotograferen ontwikkeld. Nu ze terug is in Nederland, na een vakantie van drie weken, gaat zij zich daar verder in verdiepen. Maar zij zal niet stoppen met schilderen.